Logo Media Nauka

Alka olbrzymia (Pinguinus impennis †)
© nicolasprimola - Fotolia.com

Alka olbrzymia

Alka olbrzymia (Pinguinus impennis †) to wymarły gatunek alki, największy przedstawiciel tej rodziny.

Występowanie i środowisko

Gnieździła się u wybrzeży Labradoru, Grenlandii, Islandii, Szkocji i pomniejszych wyspach dalekiej północy. Zimą można ją było spotkać na południowych wodach nawet na Florydzie.

Tryb życia i zachowanie

Alka olbrzymia była świetnym nurkiem i pływakiem. Była nielotem. Zasiedlała wody w okolicach Europy, Ameryki Północnej i Grenlandii oraz Afryki.

Morfologia i anatomia

Długość ciała 78 cm, ciężar do 5 kg.

Pożywienie

Alka olbrzymia polowała na ryby i bezkręgowce morskie. 

Rozmnażanie

Gniazda zakładała w dużych koloniach.

Ochrona i zagrożenia EX

Gatunek ten jest całkowicie wymarły. Powodem wymarcia były intensywne polowania marynarzy w XVII i XVIII wieku. Ostatnie ptaki wyginęły w 1844 roku. Do wymarcia przyczynił się także wybuch wulkanu na wyspie Eldey, gdzie znajdowała się ostatnia kolonia tych ptaków.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-29, GAT-2652


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAlczyk
Alle alle
ikonaAlka
Alca torda
ikonaMaskonur pacyficzny
Fratercula corniculata
ikonaMaskonur złotoczuby
Fratercula cirrhata
ikonaMorzyk krótkodzioby
Brachyramphus brevirostris
ikonaNurek
Cerorhinca monocerata
ikonaNurnik zwyczajny
Cepphus grylle
ikonaNurzyk polarny
Uria lomvia
Alki
Alki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.