Alka olbrzymia

Alka olbrzymia (Pinguinus impennis †) to wymarły gatunek alki, największy przedstawiciel tej rodziny.


Alka olbrzymia (Pinguinus impennis †)
© nicolasprimola - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gnieździła się u wybrzeży Labradoru, Grenlandii, Islandii, Szkocji i pomniejszych wyspach dalekiej północy. Zimą można ją było spotkać na południowych wodach nawet na Florydzie.

Tryb życia i zachowanie

Alka olbrzymia była świetnym nurkiem i pływakiem. Była nielotem. Zasiedlała wody w okolicach Europy, Ameryki Północnej i Grenlandii oraz Afryki.

Morfologia i anatomia

Długość ciała 78 cm, ciężar do 5 kg.

Pożywienie

Alka olbrzymia polowała na ryby i bezkręgowce morskie. 

Rozmnażanie

Gniazda zakładała w dużych koloniach.

EX

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest całkowicie wymarły. Powodem wymarcia były intensywne polowania marynarzy w XVII i XVIII wieku. Ostatnie ptaki wyginęły w 1844 roku. Do wymarcia przyczynił się także wybuch wulkanu na wyspie Eldey, gdzie znajdowała się ostatnia kolonia tych ptaków.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-29, GAT-2652




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.