Logo Media Nauka

Nurek

Nurek (Cerorhinca monocerata) to ptak morski z rodziny alk. Jako jeden z nielicznych gatunków z tej rodziny przez cały rok ma niemal identyczną szatę. Upierzenie brązowe, ciemne, spód jest biały. Na głowie występuje jasna brew i długi, jasny wąs. Dziób pomarańczowy z jasną nasadą w kształcie rogu.

Nurek (Cerorhinca monocerata)
© Nikki - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Nurek występuje u wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej i zachodniej części wybrzeży azjatyckich.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-30, GAT-2651





© Media Nauka 2008-2018 r.