Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Batalion
(Philomachus pugnax)

Batalion (Philomachus pugnax) to piękny ptak z podrodziny biegusów. Samiec jest większy od samicy. W okresie godowym (maj-czerwiec) wokół szyi samca znajduje się z przodu szyi kryza, a długie pióra są zakręcone i odstają na boki głowy. Przód głowy nie jest upierzony, pokryty jest brodawkami. Zarówno kryza jak i brodawki są zmiennego ubarwienia. Kryza może być biała, beżowa, ruda lub czarna z różnymi odcieniami. Nie ma dwóch tak samo ubarwionych osobników. Nogi mają kolor kryzy. Grzbiet i skrzydła są czarnobrązowe, brzuch biały. Poza okresem godów zarówno samiec jak i samica są ubarwione szaro-płowo.

Batalion (Philomachus pugnax)
Batalion w szacie spoczynkowej © Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Batalion (Philomachus pugnax)
Synonimy
Calidris pugnax
Nazwy obce
angielska: Ruff
niemiecka: Kampfläufer
czeska: Jespák bojovný
francuska: Chevalier combattant
hiszpańska: Combatiente
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Batalion - mapa występowania na świecieBatalion - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 23 cm do 30 cm
Ciężar: od 800 g do 240 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)
Głos
Jest milczący. Czasem cicho kracze.
Jaja
Jaja oliwkowozielone lub szare, z ciemnymi plamkami.

Występowanie i środowisko

Północno-wschodnia Europa, północna Azja. Zimuje w Afryce i południowej Azji. Zamieszkuje rozległe łąki oraz bagna. W Polsce gnieździ się nielicznie.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje do nas od końca marca do maja, odlatuje od początku lipca do października. Lata w dużych stadach. Często staje w sylwetce wyprostowanej.

Lata sprawnie, świetnie manewruje w powietrzu. Faza ślizgu jest częsta.

Pożywienie

Zjada owady i inne bezkręgowce oraz nasiona i jagody.

Rozmnażanie

Odbywa malownicze toki grupowe. Gniazdo budowane jest na suchej ziemi. Samica raz w roku, w maju-czerwcu, znosi 4 jaja, które wysiaduje przez 21 dni. Pisklętami opiekuje się tylko samica. Młode bataliony potrafią latać po 3 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Podczas godów samce wałczą stale ze sobą w milczeniu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-23, GAT-541


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
batalion
  tlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona       

Trwają przyloty do Polski batalionów.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy bataliona. Samiec przyjmuje szatę godową.

      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Bataliony odlatują z Polski na południe.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.