Logo Media Nauka
PL

Biegus malutki

Biegus malutki (Calidris minuta) to niewielki ptak z rodziny bekasowatych, bardzo podobny do biegusa małego. Brak dymorfizmu płciowego. W szacie godowej wierzch ciała ma rudawy kolor z czarnymi elementami, jasne elementy tworzą literę V, spód ciała biały. Na rdzawej piersi rdzawe plamki. Dziób jest prosty. Ma czarny kolor, podobnie jak nogi. W szacie spoczynkowej ciało jest szare z wierzchu. Występują ciemne i jasne plamy.

Biegus malutki (Calidris minuta)
© tassos1966 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Biegus malutki
Nazwa łacińska
Calidris minuta
Nazwy obce
angielska: Little Stint
niemiecka: Zwergstrandläufer
czeska: Jespák malý
francuska: Bécasseau minute
hiszpańska: Correlimos chico, correlimos menudo
Pierwsze opisanie gatunku
(Leisler, 1812)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Biegus malutki - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 16 cm
Ciężar: do 27 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Biegus malutki występuje w Europie, Azji i Afryce. Poza sezonem lęgowym jest w Polsce ptakiem często obserwowanym. Gniazduje na północy obszaru występowania. W Polsce spotyka się najczęściej młode osobniki zimujące.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylatuje od maja do początku czerwca, odlatuje od od lipca do października. U nas nie wyprowadza lęgów.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 16 cm długości ciała. Skrzydło ma długość 9-11 cm. Osiąga 20-27 g masy ciała.

Pożywienie

Poluje na owady, mięczaki i inne bezkręgowce. Biegus malutki zbiera pokarm z błota lub powierzchni ziemi.

Rozmnażanie

Ptak ten gniazduje na ziemi w pobliżu wody. Samica raz - dwa razy w roku znosi średnio 4 jaja. Jaja wysiaduje samiec. Samica łączy się za każdym razem z innym samcem. Tylko drugie zniesienie w roku samica może wysiadywać sama. Samica składa jaja do zagłębienia w ziemi, wysłanego liśćmi i trawą.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-4289

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
biegus malutki
          

Przylot do Polski biegusa malutkiego (przeloty wiosenne).

        

Biegusa malutki odlatuje z Polski (przeloty jesienne).

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.