Logo Media Nauka
PL

Piaskowiec

Piaskowiec (Calidris alba) to niewielki ptak z rodziny bekasowatych podobny nieco do biegusa zmiennego. Od biegusa zmiennego różni go prosty dziób i dłuższe nogi. W szacie spoczynkowej ptak ten ma szary grzbiet, ciemne plamy na skrzydłach i biały spód. W szacie godowej duża część upierzenia jest rdzawa.

Piaskowiec (Calidris alba)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piaskowiec
Nazwa łacińska
Calidris alba
Nazwy obce
angielska: Sanderling
niemiecka: Sanderling
czeska: Jespák písečný
francuska: Bécasseau sanderling
hiszpańska: Correlimos tridáctilo, playerito blanco
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 18 cm do 21 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Lęgi odbywa w tundrze Azji, Grenlandii i Ameryki Północnej. Na wybrzeżu Morza Północnego widywany w ciągu całego roku. Przebywa głównie nad brzegami mórz, rzadko nad wodami śródlądowymi. W Polsce piaskowce można obserwować podczas przelotów, głównie nad Morzem.

Tryb życia i zachowanie

Zaniepokojony piaskowiec odzywa się krótkim i powtarzanym "pit". Ma szybki trucht. Odbywa dalekie wędrówki. Jest obecny także wielu rejonach świata o ciepłym klimacie (na zimowiskach), w Afryce i Ameryce Południowej.

Morfologia i anatomia

Piaskowiec osiąga długość ciała od 18 do 21 cm. Typowy dla piaskowca jest brak czwartego palca.

Pożywienie

Poluje na owady, biegając wraz z falami po plaży.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-18, GAT-4299





© Media Nauka 2008-2018 r.