Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Biegus krzywodzioby
(Calidris ferruginea)

Biegus krzywodzioby (Calidris ferruginea) to gatunek ptaka z rodziny biegusowatych. W szacie spoczynkowej wierzch ciała jest brązowawy z ciemnymi plamkami, spód jasny, również ozdobiony plamkami. W szacie godowej samiec jest z wierzchu brązowawy, nakrapiany ciemnymi cętkami. Głowa po bokach, szyja, spód są brązowe, czoło i podgardle jaśniejsze. Biały ogon ma na końcu czarny pas. Ma charakterystyczny czarny dziób, wygięty w dół. Nogi są również czarne. Samica ma bardziej stonowane ubarwienie. Jest podobny do biegusa rdzawego i biegusa zmiennego.

Biegus krzywodzioby (Calidris ferruginea)
© paolofusacchia - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Biegus krzywodzioby (Calidris ferruginea)
Nazwy obce
angielska: Curlew Sandpiper
niemiecka: Sichelstrandläufer
francuska: Bécasseau cocorli
hiszpańska: Correlimos zarapitín
Pierwsze opisanie gatunku
(Pontoppidan 1763)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 20 cm do 22 cm
Ciężar: od 45 g do 60 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Biegus ten zamieszkuje tundrę. Zimuje w Afryce, Afryce i Australii. W Polsce jest nieliczny, obserwowany wyłącznie podczas przelotów, na wybrzeżu można obserwować przelatujące duże stada.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. U nas przelatuje w okresie od kwietnia do początku czerwca i od połowy lipca do połowy października. Brodzi w płytkiej wodzie, zanurzony czasem po brzuch.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 20-22 cm, waży od 45 do 60 g. Długość skrzydła wynosi 12-13 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce (ślimaki, małże, skorupiaki, owady) i żywi się pokarmem pochodzenia roślinnego.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi raz w roku. Gniazdo jest wyściełane chrobotkiem. Samica składa zwykle 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-12, GAT-4281


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
biegus krzywodzioby
   tlo-ikonatlo-ikona tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Przeloty przez Polskę biegusa krzywodziobego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.