polska - ikona

Biegus rdzawy (Calidris canutus)

Biegus rdzawy (Calidris canutus) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych, największy z naszych biegusów. Samiec w szacie godowej ma ciemny wierzch ciała (także głowę), obrzeża piór są jaśniejsze. Kuper jest biały, ogon szarawy z ciemnym prążkowaniem. Rdzawe są boki głowy, szyja, pierś i brzuch. Pokrywy podogonowe są białawe. Dziób jest prosty, ciemny, niezbyt długi. Nogi są również czarne. Samica w szacie godowej nie ma tak kontrastowych barw. Szata spoczynkowa charakteryzuje się szaropopielatym wierzchem i białawym spodem.

Biegus rdzawy (Calidris canutus)
© kajornyot - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Biegus rdzawy (Calidris canutus)
Nazwy obce
angielska: Red Knot, Knot, Lesser Knot
niemiecka: Knutt
czeska: Jespák rezavý
francuska: Bécasseau maubèche
hiszpańska: Correlimos gordo, playero ártico, playero rojizo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Biegus rdzawy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 25 cm
Ciężar: od 80 g do 180 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w tundrze. Można go spotkać na wilgotnych łąkach na ogół w niedalekiej odległości od wybrzeża. Jest obecny na Spitsbergenie, w Azji, na Grenlandii i w Ameryce Północnej. Zimuje w Azji, Afryce i Ameryce Północnej i Południowej oraz w Australii. W Polsce jest obserwowany podczas przelotów. Na wybrzeżu obserwowane są czasem bardzo duże stada.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przeloty wiosenne odbywają się od kwietnia do maja, przeloty jesienne trwają od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga 25 cm długości ciała i ciężar 80-180 g. Skrzydło ma długość do 17 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, głównie owady. Zjada też pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica raz w roku składa 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

To największy polski biegus.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-11-01, ART-GAT4296



Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
biegus rdzawy
   tlo-ikonatlo-ikona tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Przeloty przez Polskę biegusa rdzawego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia