Logo Media Nauka

Facebook

Biegus rdzawy (Calidris canutus)
© kajornyot - Fotolia.com

Biegus rdzawy

Biegus rdzawy (Calidris canutus) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych, największy z naszych biegusów. Samiec w szacie godowej ma ciemny wierzch ciała (także głowę), obrzeża piór są jaśniejsze. Kuper jest biały, ogon szarawy z ciemnym prążkowaniem. Rdzawe są boki głowy, szyja, pierś i brzuch. Pokrywy podogonowe są białawe. Dziób jest prosty, ciemny, niezbyt długi. Nogi są również czarne. Samica w szacie godowej nie ma tak kontrastowych barw. Szata spoczynkowa charakteryzuje się szaropopielatym wierzchem i białawym spodem.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w tundrze. Można go spotkać na wilgotnych łąkach na ogół w niedalekiej odległości od wybrzeża. Jest obecny na Spitsbergenie, w Azji, na Grenlandii i w Ameryce Północnej. Zimuje w Azji, Afryce i Ameryce Północnej i Południowej oraz w Australii. W Polsce jest obserwowany podczas przelotów. Na wybrzeżu obserwowane są czasem bardzo duże stada.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przeloty wiosenne odbywają się od kwietnia do maja, przeloty jesienne trwają od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga 25 cm długości ciała i ciężar 80-180 g. Skrzydło ma długość do 17 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, głównie owady. Zjada też pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica raz w roku składa 4 jaja. Biegusy rdzawe na swoje lęgowiska przylatują bardzo wcześnie, gdy jest jeszcze śnieg. Nie ma w tym czasie owadów, zjadają więc pokarm roślinny, który znajdą. To ptaki monogamiczne. Pisklęta są zagniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

To największy polski biegus.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-4296


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Przeloty przez Polskę biegusa rdzawego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

Zapytanie nie zostało wykonane poprawnie!

ikonaBrodziec ciemnorzytny
Tringa solitaria
ikonaBatalion
Philomachus pugnax
ikonaBekasik
Lymnocryptes minimus
ikonaBiegus arktyczny
Calidris melanotos
ikonaBiegus długoskrzydły
Calidris bairdii
ikonaBiegus karłowaty
Calidris minutilla
ikonaBiegus krzywodzioby
Calidris ferruginea
ikonaBiegus malutki
Calidris minuta
ikonaBiegus mały
Calidris temminckii
ikonaBiegus morski
Calidris maritima
ikonaBiegus płaskodzioby
Limicola falcinellus
ikonaBiegus płowy
Tryngites subruficollis
ikonaBiegus tundrowy
Calidris pusilla
ikonaBiegus wielki
Calidris tenuirostris
ikonaBiegus zmienny
Calidris alpina
ikonaBrodziec piegowaty
Tringa melanoleuca
Bekasowate
Bekasowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.