Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Biegus morski (Calidris maritima)

Biegus morski (Calidris maritima) to ptak z rodziny bekasowatych o krępej budowie ciała. W szacie godowej ciało z wierzchu jest czarne lub ciemnobrązowe, a pióra mają jasne obrzeża oraz lekki połysk czerwonawy. Głowa z boku, szyja i pierś są ciemnoszare, zaś gardziel i spód są białe. Nogi i dość krótki dziób są żółte, tylko koniec dzioba jest czarny. W szacie spoczynkowej ubarwienie jest bardziej szare i czarne. Brak dymorfizmu płciowego.

Biegus morski (Calidris maritima)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Biegus morski (Calidris maritima)
Nazwy obce
angielska: Purple Sandpiper
niemiecka: Meerstrandläufer
czeska: Jespák mořský
francuska: Bécasseau violet
hiszpańska: Correlimos oscuro
Pierwsze opisanie gatunku
(Brünnich, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Biegus morski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 21 cm do 23 cm
Ciężar: od 60 g do 80 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Bekasowate (Scolopacidae)

Występowanie i środowisko

Występuje nad morskimi wybrzeżami, w tundrze na kamienistym podłożu. Można go spotkać na Islandii, Wyspach Owczych, w północnej części Skandynawii, na Spitsbergenie, Ziemi Franciszka Józefa, nad Morzem Białym, na Syberii, Grenlandii i w Ameryce Północnej. Zimuje w zachodniej i północnej części Europy, w Ameryce Północnej. Do Polski zalatuje rzadko. Zanotowano u nas kilkadziesiąt obserwacji tego gatunku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała od 21 do 23 cm i ciężar 60-80 g. Skrzydło ma długość 12-13 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, zjada także jagody.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi między kamieniami. Raz w roku samica składa 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-11-01, ART-GAT4295




Polecamy