PL

Biegus płowy

Biegus płowy (Tryngites subruficollis) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Upierzenie popielate z ciemniejszym wierzchem i skrzydłami. Boki głowy są jednolicie ubarwione. Wokół oczu jasna otoczka. W ogóle ptak przypomina samicę bataliona.


Biegus płowy(Tryngites subruficollis)
© feathercollector - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje na północy Ameryki Północnej, gdzie gniazduje. Na zimę wędruje na południe kontynentu i do Ameryki Południowej. Ptak ten występuje też na wschodnich krańcach Azji. Preferuje tereny porośnięte trawą, dość suche, co jest wyjątkowe jak na biegusy. Biegus płowy jest spotykany w Polsce bardzo rzadko. Stwierdzono zaledwie kilkanaście obserwacji w kraju.

Tryb życia i zachowanie

Ptak spotykany u nas na przestrzeni całego roku.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18-20 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Samce tokują.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-02, GAT-6566




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.