PL

Biegus tundrowy

Biegus tundrowy (Calidris pusilla) to ptak z rodziny bekasowatych. Jest podobny do biegusa małego. Jest większy od niego. Nogi i dziób ciemne.


Biegus tundrowy (Calidris pusilla)
Prawdopodobnie biegus tundrowy © Ivan Kuzmin - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Biegus tundrowy występuje w tundrze Ameryki Północnej i tu gniazduje. Na zimę wędruje na południe kontynentu i na wybrzeża północnej części Ameryki Południowej. Ptak występuje też na krańcach wschodnich Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo, stwierdzono zaledwie kilka obserwacji w kraju.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-02, GAT-6554






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.