PL

Biegus zmienny

Biegus rdzawy (Calidris canutus) to gatunek ptaka z rodziny bekasowatych, największy z naszych biegusów. Samiec w szacie godowej ma ciemny wierzch ciała (także głowę), obrzeża piór są jaśniejsze. Kuper jest biały, ogon szarawy z ciemnym prążkowaniem. Rdzawe są boki głowy, szyja, pierś i brzuch. Pokrywy podogonowe są białawe. Dziób jest prosty, ciemny, niezbyt długi. Nogi są również czarne. Samica w szacie godowej nie ma tak kontrastowych barw. Szata spoczynkowa charakteryzuje się szaropopielatym wierzchem i białawym spodem.


Biegus zmienny (Calidris alpina)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w tundrze. Można go spotkać na torfowiskach, wilgotnych łąkach. Jest obecny na Islandii, w Wielkiej Brytami, nad Morzem Północnym, Bałtykiem, w Skandynawii, w Azji, na Grenlandii i w Ameryce Północnej. Zimuje w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Północnej. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem gniazdującym, choć podczas przelotów jest bardzo liczny.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przyloty odbywają się od marca do maja, odloty od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Osiąga 19-30 cm długości ciała i ciężar 40-80 g. Skrzydło ma długość do 13 cm.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, głównie owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi, na mchu pośród traw. Samica raz w roku składa 4 jaja, które wysiaduje wraz z samcem przez 16-22 dni. Rodzice opiekują się pisklętami. Po 4 tygodniach życia młode są zdolne do lotu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie gatunkowej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-01, GAT-4297

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Biegus zmienny
         

Do Polski przylatuje biegus zmienny.

       

Biegus zmienny odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.