PL

Brzegówka

Brzegówka (Riparia riparia) to najmniejsza krajowa jaskółka. Ptak ten ma wcięty ogon, zaostrzone długie skrzydła. Ubarwienie brunatne z wierzchu i białe od spodu. Na piersi znajduje się ciemna przepaska. Młode ptaki mają jasne brzegi piór.


Brzegówka (Riparia riparia)
© Wolfgang Kruck - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz Afryce i Ameryce Południowej, gdzie zimuje. W Polsce obecny niemal w całym kraju. W odróżnieniu od innych jaskółek występuje wyłącznie nad wodami.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Gromadzi się w stada w okresie żerowania, lęgów i wędrówek. Lot bardzo szybki i zwinny.

Pożywienie

Jaskółka brzegówka zjada owady chwytane w locie.

Rozmnażanie

Jaskółka ta kopie nory w stromych, piaszczystych skarpach, najczęściej nad brzegiem rzeki, czy żwirowiska. Tunel może mieć kilkadziesiąt centymetrów długości. Wyprowadza dwa lęgi w roku, począwszy od maja. Samica składa 4-6(7) jaj. Ich wysiadywaniem zajmuje się samica i samiec. Inkubacja trwa dwa tygodnie. Po 3 tygodniach od wyklucia młode potrafią już latać.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Ptak ten jest najmniejszą jaskółką występującą w Polsce i jednocześnie w całej Europie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-30, GAT-777

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
brzegówka
     

Okres występowania w Polsce brzegówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.