Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Oknówka
(Delichon urbicum)

Oknówka (Delichon urbicum) to jaskółka, która upodobała sobie miasta. Ma wcięty ogon, skrzydła długie, zaostrzone. Upierzenie czarne z granatowym odcieniem z białym kuprem i podgardlem oraz brzuchem. Młode są brunatnoszare z lotkami z jasnymi brzegami. Dziób krótki i szeroki.

Oknówka (Delichon urbicum)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Oknówka (Delichon urbicum)
Synonimy
Delichon urbica
Nazwy obce
angielska: Common house martin
niemiecka: Mehlschwalbe
czeska: Jiřička obecná
francuska: Hirondelle de fenêtre
hiszpańska: Avión común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Oknówka - mapa występowania na świecieOknówka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12 cm do 14 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 26 cm do 29 cm.
Ciężar: od 11 g do 17 g
Maksymalna długość życia
2 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Jaskółki (Hirundinidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz Afryce, gdzie zimuje. Zasiedla tereny rolnicze, miejskie, mosty i inne konstrukcje, często w pobliżu wody.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te prowadzą grupowy tryb życia. To ptaki wędrowne. Podczas migracji tworzą ogromne stada nad wodami i połoninami w górach. Są przywiązane do okolicy, w której przyszły na świat.

Lot niezwykle zwinny i szybki, ale mniej niż u dymówki.

Pożywienie

Odżywia się owadami chwytanymi w locie.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na zewnątrz budynków, w odróżnieniu od dymówki. Czasem gniazduje pod mostami. Tworzy kolonie lęgowe. Gniazdo zbudowane jest z błota zlepionego ze śliną, przypomina zamkniętą ćwiartkę kuli. Otwór wejściowy znajduje się z boku. W zniesieniu (2) 3-5 (6) jaj. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 14-16 dni. Po 20-23 dniach pisklęta potrafią już latać. Wyprowadza dwa lęgi w roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce objęty jest ochroną ścisłą.

Ciekawostki

Możliwe są krzyżówki dymówki z oknówką.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-30, GAT-778


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
oknówka
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce oknówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.