Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Drzemlik
(Falco columbarius)

Drzemlik (Falco columbarius) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny sokołowatych. To najmniejszy z sokołów Europy. Samiec ma grzbiet i głowę stalowe. Na końcu ogona występuje szeroka czarna pręga. Spód jest kremowo-rdzawy, kreskowany. Nogi są żółte. Samica jest od samca większa. Ma szarobrunatny wierzch ciała, poprzecznie pręgowany.

Drzemlik (Falco columbarius)
Samica drzemlika. © Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Drzemlik (Falco columbarius)
Nazwy obce
angielska: Merlin
niemiecka: Merlin
czeska: Dřemlík tundrový
francuska: Faucon émerillon
hiszpańska: Esmerejón
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 31 cm
Rozpiętość skrzydeł: 65 cm.
Ciężar: od 170 g do 230 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Sokołowate (Falconidae)

Występowanie i środowisko

Występuje na otwartych terenach, także w pobliżu ludzkich osiedli. Obecny w Europie i Azji, a także Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przez Polskę przelatuje w okresie od września do listopada i od marca do kwietnia. Na zachodzie kraju zaledwie pojedyncze osobniki spędzają zimę. Gniazduje w północnej tajdze, tundrze. Ma szybki i zwinny, zwrotny lot. Atakuje lotem nurkowym.

Morfologia i anatomia

Ptak ten osiąga 31 cm długości ciała i 170-230 g masy ciała. Skrzydła mają rozpiętość około 65 cm.

Pożywienie

Poluje na małe ptaki. Chwyta je w locie. Bardzo rzadko chwyta gryzonie, pisklęta innych ptaków i większe owady.

Rozmnażanie

Drzemlik nie buduje gniazda. Wykorzystuje gotowe gniazda innych ptaków. Pokarm podaje tylko matka. Samiec dostarcza zdobycz. Gdy matka ginie, młode giną z głodu, mimo tego, że samiec przynosi zdobycz do gniazda. Nie potrafi on nakarmić młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie.

Ciekawostki

To najmniejszy sokół europejski.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-2391


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
drzemlik
  tlo-ikonatlo-ikona    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Przeloty przez Polskę drzemlika.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.