Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Kobczyk (zwyczajny)
(Falco vespertinus)

Kobczyk, kobczyk zwyczajny (Falco vespertinus) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny sokołowatych, niewiele mniejszy od pustułki, podobny do kobuza. Samiec jest czarny, kuper, spód, nogawice są rdzawe, woskówka jest czerwona. Nogi mają ciemnopomarańczową barwę. Jest mniejszy od samicy, która z kolei głowę i spód ma rude, jasną szyję, a wierzch ciała szary z ciemnymi, poprzecznymi prążkami. Skrzydła są ostro zakończone.

Kobczyk (zwyczajny) (Falco vespertinus)
Samica kobczyka zwyczajnego © olcayo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kobczyk (zwyczajny) (Falco vespertinus)
Nazwy obce
angielska: Red-footed Falcon, Western Red-footed Falcon
niemiecka: Rotfußfalke
czeska: Poštolka rudonohá
francuska: Faucon kobez
hiszpańska: Cernícalo patirrojo, cernícalo de patas rojas
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kobczyk (zwyczajny) - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 30 cm
Rozpiętość skrzydeł: 75 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Sokołowate (Falconidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tereny otwarte z zadrzewieniami, zbocza wzgórz w południowej i wschodniej części Europy oraz w południowej i wschodniej części Azji. Zimuje w południowej części Afryki i Azji. U nas jest nieliczny. w Polsce jest to gatunek przelotny i zalatujący. Kiedyś był gatunkiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

Nierzadko tworzy niewielkie grupy. To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje w okresie od kwietnia do maja. Odloty przypadają na sierpień-wrzesień. Potrafi zawisać w powietrzu, podobnie jak pustułka.

Morfologia i anatomia

Kobczyk dorasta do 30 cm długości ciała i 75 cm rozpiętości skrzydeł. Osiąga wagę 150-180 g.

Pożywienie

Poluje na większe owady, bardzo rzadko chwyta gryzonie.

Rozmnażanie

Gniazduje w starych gniazdach ptaków krukowatych, a także zajmuje dziuple. Raz w roku samica składa od połowy maja lub na początku czerwca 3-5 jaj. Przez 27 dni wysiaduje je samica i samiec. Po 30 dniach od wyklucia młode są zdolne do opuszczenia gniazda.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-14, GAT-2370


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kobczyk
   tlo-ikonatlo-ikona       

Przylot do Polski kobczyka.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Okres rozrodu kobczyka.

       tlo-ikonatlo-ikona   

Kobczyk odlatuje na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.