Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Raróg
(Falco cherrug)

Raróg (Falco cherrug) to nieco większy od sokoła wędrownego ptak szponiasty, bardzo nieliczny w Polsce. Osobniki dojrzałe mają jasną głowę, duże oczy, ciemny, delikatny wąs. Samica jest większa od samca, ale podobnie ubarwiona na brązowo z wierzchu. Strona brzuszna jest jasna. Brzegi piór są płowe. Dziób i nogi są żółte. Młode osobniki mają kreskowaną głowę i wyraźną brew. Ich woskówka jest szara.

Raróg (Falco cherrug)
Młody osobnik plądrujący gniazdo © sduben - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Raróg (Falco cherrug)
Nazwy obce
angielska: Saker Falcon, Saker
niemiecka: Sakerfalke
czeska: Raroh velký
francuska: Faucon sacre
hiszpańska: Halcón sacre
Pierwsze opisanie gatunku
Gray, 1834
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Raróg - mapa występowania na świecieRaróg - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 45 cm do 59 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 105 cm do 130 cm.
Ciężar: od 730 g do 1.3 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Sokołowate (Falconidae)

Występowanie i środowisko

To ptak występujący w środkowej i południowo-wschodniej części Europy, na dużym obszarze centralnej Azji oraz w Afryce (zimowiska). Preferuje stepy, tereny rolnicze, półpustynie. To rzadki ptak w naszym kraju. Do tej pory zarejestrowano zaledwie kilkadziesiąt obserwacji.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Prowadzi poza okresem lęgowym samotniczy tryb życia.

Pożywienie

Zjada gryzonie (głównie susły), niewielkie ptaki. Poluje też na owady, jaszczurki i płazy.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny zwykle przez kilka sezonów lęgowych lub przez całe życie. Nie buduje gniazda, zajmuje gniazda innych ptaków, nierzadko przepędzając właścicieli lub zajmuje miejsce na skalnych półkach. Samica składa od końca marca do początku maja od 2 do 6 jaj w dwudniowych odstępach czasu. Inkubacja trwa 28-30 dni. Wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica. Po wykluciu się piskląt samiec dostarcza pokarm, a samica dzieli go i karmi nim młode. Już po około 40 dniach młode uzyskują zdolność lotu. Usamodzielniają się przez kolejny miesiąc.

W Polsce stwierdzono tylko jeden przypadek gniazdowania w 1998 roku na opolszczyźnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to ptak podlegający ścisłej ochronie, a miejsca gniazdowania ochronie strefowej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-05-18, GAT-810


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
raróg
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwa obserwacja raroga w Polsce podczas migracji.

  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona       

W tym okresie samica raroga znosi jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.