PL

Pustułeczka

Pustułeczka (Falco naumanni) to gatunek ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych. Samiec jest mniejszy od samicy, ma szare pokrywy skrzydłowe i głowę oraz ogon z czarną pręgą na końcu. Natomiast grzbiet jest czerwonawy. Spód jest kremowy upstrzony ciemnymi plamkami. Nogi są żółtawe. Samica jest ruda, z ciemnymi pręgami biegnącymi w poprzek ciała.


Pustułeczka (Falco naumanni)
© Paolo - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji, zimuje w Afryce. W Polsce to skrajnie nieliczny ptak lęgowy. Zasiedla skraje lasów, śródpolne zadrzewienia.

Tryb życia i zachowanie

Zdarza się, że tworzy niewielkie kolonie. To ptak przelotny. Przeloty w drugiej połowie kwietnia i we wrześniu.

Morfologia i anatomia

Pustułeczka dorasta do 31 cm długości ciała i ma do 73 cm rozpiętości skrzydeł. Ciężar ciała wynosi 150-210 g.

Pożywienie

Poluje na duże owady, małe kręgowce, głównie gady i płazy.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziupli lub w szczelinach skalnych, wyłomach w murach, czasem w gnieździe ptaków z rodziny krukowatych. Samica w maju składa 3-6 jaj, które przez 28 dni wysiaduje samiec i samica. Prawie miesiąc młode pozostają w gnieździe.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-2372

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pustułeczka
          

Przeloty pustułeczki.

           

Samica pustułeczki składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.