Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sokół wędrowny
(Falco peregrinus)

Sokół wędrowny (Falco peregrinus) to drapieżny ptak z charakterystycznym krótkim, zakrzywionym mocno w dół dziobem. Mimo, iż samica jest znacznie większa od samca, nie różni się od niego w upierzeniu. Głowa, szyja, wąs, wierzch ciała są ciemne. Spód jasny z podłużnymi plamami. Ochronie do 500 m od gniazda podlegają jego stanowiska.

Sokół wędrowny (Falco peregrinus)
© starmaro - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sokół wędrowny (Falco peregrinus)
Synonimy
Falco pelegrinoides
Nazwy obce
angielska: Peregrine Falcon
niemiecka: Wanderfalke
czeska: Sokol stěhovavý
francuska: Faucon pèlerin
hiszpańska: Halcón peregrino
Pierwsze opisanie gatunku
Tunstall, 1771
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Sokół wędrowny - mapa występowania na świecieSokół wędrowny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 40 cm do 50 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 90 cm do 120 cm.
Ciężar: od 650 g do 1.1 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Sokołowate (Falconidae)
Głos
Przy gnieździe samiec wydaje odgłosy "gek-kek-kek", zaś podczas lotu "kwik-kiwik".

Występowanie i środowisko

Sokoły wędrowne są kosmopolityczne. Zamieszkują lasy, góry, duże miasta. Jeszcze niedawno w Polsce był liczny, obecnie skrajnie nieliczny.

Tryb życia i zachowanie

Dorosłe osobniki zwykle są osiadłe, młode i osobniki z północy są wędrowne.

To wytrawny lotnik. Potrafi nurkować w powietrzu pionowo w dół ze złożonymi skrzydłami przez kilkaset metrów. Podczas zwykłego lotu nie wyróżnia się charakterystycznymi ruchami.

Pożywienie

Poluje na średniej wielkości ptaki. Zdobycz chwyta wyłącznie w powietrzu, głównie gołębie, szpaki, drozdy, krukowate, mewy i brodzące.

Rozmnażanie

Nie buduje gniazd, tylko zajmuje opuszczone przez inne ptaki lub gnieździ się w szczelinach skalnych, na murze. Okres lęgowy przypada na marzec-kwiecień. Samica raz w roku znosi od 2 o 5 jaj, które wysiaduje przez 30 dni. Młode przebywają w gnieździe przez 40 dni. Są rzekomymi gniazdownikami. Pokryte są białym puchem.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty całkowitą ochroną prawną.

Ciekawostki

Istnieją w naszym kraju specjalne programy ochrony sokołów. Można też śledzić na żywo w kilku miejscach w kraju losy sokolich rodzin dzięki kamerom umieszczonym w miejscach lęgowych. Więcej informacji znajdziesz a stronie: http://webcam.peregrinus.pl/pl/podglad-gniazd-na-zywo.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-27, GAT-629


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
sokół wędrowny
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona       

Sokół wędrowny składa i wysiaduje jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.