Logo Media Nauka

Raróg górski

Raróg górski (Falco biarmicus) to dość rzadki gatunek ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych. Samica jest większa od samca. Upierzenie z wierzchu jest brązowoszare, spód jest jasny, ciemno plamkowany. Głowa jest ruda, dość jasna, od oka biegnie ku tyłowi brązowy pasek oraz wąsy od dzioba. Nogi są żółte.

Raróg górski (Falco biarmicus)
© JMP de Nieuwburgh - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Raróg górski występuje w Afryce, południowej części Europy oraz w Azji Mniejszej i na Półwyspie arabskim. Jak wskazuje nazwa, ptak ten występuje na górskim terenie.

Tryb życia i zachowanie

Poluje parami. Jeden z ptaków nagania drugiemu ofiarę.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 43-50 cm, rozpiętość skrzydeł 95-105 cm, a ciężar ciała 550-800 g.

Pożywienie

Poluje na ptactwo, rzadziej inne kręgowce.

Rozmnażanie

Gnieździ się na klifach, skalnych półkach, bezpośrednio na ziemi lub w gniazdach innych ptaków. W zniesieniu 2-5 jaj. Czas wysiadywania wynosi 30-35 dni. Młode opuszczają gniazdo już po 35 dniach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-18, GAT-2385


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBiałozór
Falco rusticolus
ikonaDrzemlik
Falco columbarius
ikonaKarakara czarnobrzucha
Caracara plancus
ikonaKobczyk (zwyczajny)
Falco vespertinus
ikonaKobuz
Falco subbuteo
ikonaPustułeczka
Falco naumanni
ikonaPustułka
Falco tinnunculus
ikonaRaróg
Falco cherrug
ikonaSokół skalny
Falco eleonorae
ikonaSokół wędrowny
Falco peregrinus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.