Logo Media Nauka

PL

Białozór

Białozór (Falco rusticolus) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny sokołowatych. Samiec jest mniejszy od samicy. Upierzenie samca i samicy jest podobne. Niektóre osobniki, w tym na zdjęciu, są prawie całe białe z ciemnymi plamami. Zwykle jednak głowa jest brązowa z jasnymi pręgami, a grzbiet szarobrązowy. Spód biały z szarymi plamami. Nogi oraz dziób mają niebieskawy odcień.

Białozór (Falco rusticolus)
© Michal - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

To ptak okolic podbiegunowych. Zwykle w terenach górskich. Zasiedla więc daleką północ Europy, Azji i Ameryki Północnej, a także Grenlandię. Do nas niezwykle rzadko zalatuje jesienią lub zimą.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten żyje przez kilka lat w parach. Gatunek częściowo wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 58 cm, a rozpiętość skrzydeł do 125 cm. Ciężar ciała to 1-1,5 kg.

Pożywienie

Białozór poluje na ptaki i lemingi. Nie gardzi padliną.

Rozmnażanie

Gnieździ się w starych gniazdach kruka i ptaków drapieżnych. Samica składa 3-4 jaja. Okres inkubacji wynosi 36 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten znajduje się pod ochroną.

Ciekawostki

Inna nazwa tego gatunku to sokół norweski.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-27, GAT-2383


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaDrzemlik
Falco columbarius
ikonaKarakara czarnobrzucha
Caracara plancus
ikonaKobczyk (zwyczajny)
Falco vespertinus
ikonaKobuz
Falco subbuteo
ikonaPustułeczka
Falco naumanni
ikonaPustułka
Falco tinnunculus
ikonaRaróg
Falco cherrug
ikonaRaróg górski
Falco biarmicus
ikonaSokół skalny
Falco eleonorae
ikonaSokół wędrowny
Falco peregrinus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.