Logo Media Nauka

Sokół skalny (Falco eleonorae)
© Andreas - stock.adobe.com

Sokół skalny

Sokół skalny (Falco eleonorae) to gatunek ptaka z rodziny sokołowatych, podobny nieco do kobuza. Występują dwie odmiany barwne: jasna i ciemna (rzadsza). Samica jest większa od samca. Upierzenie jednobarwne, łupkowoszare, brązowawy od spodu. Osobniki o jasnej odmianie mają ciemny wąs. Dziób czarny, nogi żółte.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje na Madagaskarze, gdzie zimuje, w Afryce, Azji Mniejszej i Europie w basenie Morza Śródziemnego, gdzie ma tereny lęgowe. Wyjątkowo zalatuje do Polski. Preferuje tereny skaliste, morskie wybrzeża.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 90-100 cm.

Pożywienie

Poluje na niewielkich rozmiarów ptaki oraz większe owady.

Rozmnażanie

Okres lęgowy trwa od końca lipca do sierpnia. Młode są odkarmiane podczas ptasich wędrówek. Wówczas pokarmu jest pod dostatkiem.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-04, GAT-2374

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Sokół skalny
          

Sokół skalny przystępuje do lęgów.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBiałozór
Falco rusticolus
ikonaDrzemlik
Falco columbarius
ikonaKobczyk (zwyczajny)
Falco vespertinus
ikonaKobuz
Falco subbuteo
ikonaPustułeczka
Falco naumanni
ikonaPustułka
Falco tinnunculus
ikonaRaróg
Falco cherrug
ikonaRaróg górski
Falco biarmicus
ikonaSokół wędrowny
Falco peregrinus
Sokołowate
Sokołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.