Logo Media Nauka

Duk

Duk (Pygathrix nemaeus) jest małpą wąskonosą o smukłym ciele, długim ogonie, równej długości kończyn przednich i tylnych. Futro jest barwne, ma jasne bokobrody, biały ogon i zad, czarne górne części ramion i nóg, stopy i dłonie, rude przedramię i podudzie.

Duk (Pygathrix nemaeus)
© Kjersti - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Duk
Nazwa łacińska
Pygathrix nemaeus
Nazwy obce
angielska: Red-shanked Douc Langur, Red-shanked Douc
niemiecka: Rotschenklige Kleideraffe
hiszpańska: Duc de canillas rojas, botas rojas, langur jaspeado, simio disfrazado
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1771)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Duk - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 61 cm do 76 cm
Długość ogona: 76 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Laos, Wietnam, wyspy Hainan. Zamieszkuje lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi nadrzewny i dzienny tryb życia.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Duk jest jednym z najbarwniejszych ssaków.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-21, GAT-367





© Media Nauka 2008-2018 r.