Logo Serwisu Media Nauka


Nosacz sundajski (Nasalis larvatus)

Nosacz sundajski (Nasalis larvatus) to ssak z rodziny małp wąskonosych. Cechą charakterystyczną, jak sama nazwa gatunku wskazuje, jest długi, zwisający nos. Długość nosa u samców czasem wynosi 10 cm. Samice mają mniejsze nosy, młode - zadarty w górę. Sierść jest brązowa na grzbiecie, od strony brzusznej kremowa i szara. Nos prawdopodobnie ma znaczenie w doborze płciowym osobników. Samice są o połowę mniejsze od samców.

Nosacz sundajski (Nasalis larvatus)
© kaschibo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nosacz sundajski (Nasalis larvatus)
Synonimy
Nasalis capistratus (Kerr, 1792)
Nasalis nasica (Lacépède, 1799)
Nasalis recurvus Vigors & Horsfield, 1828
Nazwy obce
angielska: Proboscis Monkey, Long-nosed Monkey
niemiecka: Nasenaffe
czeska: Kahau nosatý
francuska: Nasique
hiszpańska: Mono Narigudo
Pierwsze opisanie gatunku
(Wurmb, 1787)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nosacz sundajski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 76 cm
Długość ogona: 75 cm
Ciężar: od 16 kg do 22.5 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Podgatunki
N. l. larvatus (Wurmb, 1787)
N. l. orientalis Chasen, 1940
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Małpy wąskonose (Cercopithecidae)

Występowanie i środowisko

Lasy mangrowe na Borneo.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w małych stadach, liczących do 20 osobników. Jest aktywny w dzień. Dobrze pływa i nurkuje. Nosacze na ziemię schodzą bardzo rzadko.

Pożywienie

Liście i owoce lasów mangrowych.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 166 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode o niebieskiej twarzy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ze względu na specyfikę diety, nie można tego gatunku aklimatyzować w innych rejonach.

Ciekawostki

Nosacz nie znosi niewoli, szybko w niej umiera.

Nos jest tak duży, że aby zwierzę mogło wziąć pokarm do pyska, musi odsunąć nos na bok lub do góry.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-05, ART-GAT277




Polecamy