Logo Media Nauka

Dzierzbowron

Dzierzbowron (Gymnorhina tibicen) to gatunek ptaka z rodziny srokaczy o czarno-białym upierzeniu. To najbardziej znany przedstawiciel tej rodziny. Ubarwienie podobne do naszej sroki, ale ptaki te nie mają ze sobą wiele wspólnego.

Dzierzbowron (Gymnorhina tibicen)
© DirkR - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzierzbowron
Nazwa łacińska
Gymnorhina tibicen
Nazwy obce
angielska: Australian Magpie
niemiecka: Flötenvogel
czeska: Flétňák australský
francuska: Cassican flûteur
hiszpańska: Verdugo flautista
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1801)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Srokacze (Cracticidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Australii. Trzyma się terenów otwartych oraz dość często w pobliżu ludzkich osiedli, także w parkach.

Tryb życia i zachowanie

Dzierzbowron żeruje zwykle na ziemi. Potrafi wydobyć larwy z ziemi, nasłuchując ich odgłosy. Przejawia silne zachowania terytorialne. Zdarza się, że dzierzbowrony atakują ludzi, którzy znajdują się w pobliżu ich gniazda.

Pożywienie

To gatunek wszystkożerny, choć w jego diecie przeważają owady.

Rozmnażanie

Gniazdo zbudowane jest z patyków z trawiastą wyściółką. W karmieniu młodych uczestniczą różne osobniki grupy ptaków.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Zdarza się, że do budowy gniazda dzierzbowrony używają drutu kolczastego.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-25, GAT-13293





© Media Nauka 2008-2018 r.