Kapusta polna, rzepa, rzepik
Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa) to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. Dziś to prawie zupełnie nieznane warzywo, choć w średniowieczu było popularne. Przodek rzepy nie jest znany. To także chwast polny. Ma lecznicze właściwości.
Odmiany i podgatunki:
- B. r. ssp. chinensis - Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska.
- B. r. ssp. rapa - rzepa.
- B. r. ssp. silvestris
- B. r. ssp. oleifera - rzepik.
- B. r. var. esculenta - czarna rzodkiew.
- B. r. ssp. pekinensis - kapusta pekińska - zdjęcie w naszej galerii. Kapusta pekińska pochodzi z chin..
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© tpzijl – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko PL - obcy
Dzika forma prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej lub z południa Europy. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste o obojętnym lub zasadowym odczynie. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione i lekko wilgotne.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-80(150) cm.
Łodyga jest sztywna, wzniesiona.
Liście są zebrane w różyczkę.
Kwiaty są żółte, drobne.
Korzeń jest zgrubiały, jego górna część jest czerwona, fioletowa lub nawet czarna.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Największym producentem rzepy są Chiny.
Parametry
roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
Pokrewne gatunki roślin
- Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- Brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- Brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
- Kapusta kreteńska (Brassica cretica)
- Kapusta rzepak (Brassica napus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5013