Logo Media Nauka

Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
© tpzijl - stock.adobe.com

Kapusta polna, rzepa, rzepik

Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa) to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. Dziś to prawie zupełnie nieznane warzywo, choć w średniowieczu było popularne. Przodek rzepy nie jest znany. To także chwast polny. Ma lecznicze właściwości.

Odmiany i podgatunki:

  • B. r. ssp. rapa - rzepa.
  • B. r. ssp. silvestris
  • B. r. ssp. oleifera - rzepik.
  • B. r. var. esculenta - czarna rzodkiew.
  • B. r. var. pekinensis - kapusta pekińska - zdjęcie w naszej galerii. Kapusta pekińska pochodzi z chin..

 

Występowanie i środowisko PL - obcy

Dzika forma prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej lub z południa Europy. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste o obojętnym lub zasadowym odczynie. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione i lekko wilgotne.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-80(150) cm.

Łodyga jest sztywna, wzniesiona.

Liście są zebrane w różyczkę.

Kwiaty są żółte, drobne.

Korzeń jest zgrubiały, jego górna część jest czerwona, fioletowa lub nawet czarna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Największym producentem rzepy są Chiny.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5013


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne

Pokrewne gatunki roślin

ikonaKapusta kreteńska
Brassica cretica
ikonaKapusta rzepak
Brassica napus
ikonaKapusta warzywna
Brassica oleracea
Kapustowate, krzyżowe
Kapustowate, krzyżowe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.