Kapusta polna, rzepa, rzepik

Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa) to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. Dziś to prawie zupełnie nieznane warzywo, choć w średniowieczu było popularne. Przodek rzepy nie jest znany. To także chwast polny. Ma lecznicze właściwości.

Odmiany i podgatunki:

 

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL - obcy

Dzika forma prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej lub z południa Europy. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste o obojętnym lub zasadowym odczynie. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione i lekko wilgotne.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-80(150) cm.

Łodyga jest sztywna, wzniesiona.

Liście są zebrane w różyczkę.

Kwiaty są żółte, drobne.

Korzeń jest zgrubiały, jego górna część jest czerwona, fioletowa lub nawet czarna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Największym producentem rzepy są Chiny.


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa

Pokrewne gatunki roślin

ikonaJarmuż
Brassica oleracea var. sabellica
ikonaBrokuł
Brassica oleracea var. italica
ikonaKalarepa
Brassica oleracea var. gongylodes
ikonaKalafior
Brassica oleracea var. botrytis
ikonaBrukselka
Brassica oleracea var. gemmifera
ikonaKapusta pekińska
Brassica rapa ssp. pekinensis
ikonaKapusta włoska
Brassica oleracea var. sabauda
ikonaKapusta kreteńska
Brassica cretica
ikonaKapusta rzepak
Brassica napus
Kapustowate, krzyżowe
Kapustowate, krzyżowe

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5013




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.