Logo Media Nauka

Kapusta warzywna (Brassica oleracea)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Kapusta warzywna

Kapusta warzywna (Brassica oleracea) to dwuletnia lub wieloletnia roślina uprawna z rodziny kapustowatych o bardzo wielu, znacznie różniących się od siebie odmianach. Posiada lecznicze właściwości.

Wybrane odmiany:

  • Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) - odmiana o dużej głowie złożonej z mięsistych, jasnozielonych liści.
  • Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) - odmiana mająca twardy i duży, jadalny, biały kwiatostan. Ciekawą odmianą jest kalafior 'Piramida' (Brassica oleracea var. botrytis 'Romanesco'), która wygląda jak urealnienie fraktali. Są też w uprawach kalafiory pomarańczowe, purpurowe.
  • Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda) - odmiana o dużej głowie z pomarszczonymi liśćmi.
  • Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) - odmiana o kędzierzawych, sztywnych liściach, układających się w rozetę. Jest też odmiana fioletowa 'Scarlet'.
  • Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) - odmiana o bulwiastej łodydze. Są odmiany zielone i purpurowe.
  • Brokuł (Brassica oleracea var. italica) - odmiana o jadalnym, zielonym, luźniejszym niż u kalafiora kwiatostanem.
  • Brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera) - odmiana posiadająca liczne, niewielkie, kuliste pędy boczne przy pędzie głównym.

 

Występowanie i środowisko PL

To u nas gatunek obcego pochodzenia, bardzo często uprawiany jako warzywo. Gatunek ten dziko rośnie w wielkiej Brytanii i w zachodniej części Europy. Kapusta warzywna jest uprawiana na całym świecie, na obszarach o klimacie umiarkowanym.

Kwitnie w okresie od maja do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość kilkudziesięciu centymetrów.

Liście są mięsiste, zebrane w dużą główkę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Najstarszą odmianą jest prawdopodobnie jarmuż.

To jedno z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Tylko pomidor jest uprawiany częściej. W Polsce kapusta zajmuje pod tym względem pierwsze miejsce.

Zdjęcia - galeria

Zbiory i zastosowanie

Kalafior i kalarepę można spożywać na surowo. Wiele odmian po poszatkowaniu jest składnikiem wielu sałatek.

Kapustę można kisić, gotować. Z kapusty przyrządza się bigos, gołąbki, kapuśniak. Kalarepa jest także rośliną pastewną.

W ostatnim czasie kapusta jest także rośliną ozdobną, rabatową, sadzoną w miastach i ogródkach.


© medianauka.pl, 2019-09-16, GAT-5010

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Kapusta warzywna
      

Kwitnie kapusta warzywna.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatpomaranczowy kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaKapusta rzepak
Brassica napus
Kapustowate, krzyżowe
Kapustowate, krzyżowe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski - Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie - Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.