Kapusta warzywna

Kapusta warzywna (Brassica oleracea) to dwuletnia lub wieloletnia roślina uprawna z rodziny kapustowatych o bardzo wielu, znacznie różniących się od siebie odmianach. Posiada lecznicze właściwości.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Kapusta warzywna (Brassica oleracea)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

To u nas gatunek obcego pochodzenia, bardzo często uprawiany jako warzywo. Gatunek ten dziko rośnie w wielkiej Brytanii i w zachodniej części Europy. Kapusta warzywna jest uprawiana na całym świecie, na obszarach o klimacie umiarkowanym.

Kwitnie w okresie od maja do października.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość kilkudziesięciu centymetrów.

Liście są mięsiste, zebrane w dużą główkę.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Najstarszą odmianą jest prawdopodobnie jarmuż.

To jedno z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Tylko pomidor jest uprawiany częściej. W Polsce kapusta zajmuje pod tym względem pierwsze miejsce.

Przepisy kucharskie


Zbiory i zastosowanie

Kalafior i kalarepę można spożywać na surowo. Wiele odmian po poszatkowaniu jest składnikiem wielu sałatek.

Kapustę można kisić, gotować. Z kapusty przyrządza się bigos, gołąbki, kapuśniak. Kalarepa jest także rośliną pastewną.

W ostatnim czasie kapusta jest także rośliną ozdobną, rabatową, sadzoną w miastach i ogródkach.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Kwitnie kapusta warzywna.
          Wysiew kapusty warzywnej pod szkło (odmiany wczesne i letnie.
          Wysadzanie sadzonek kapusty warzywnej do gruntu (odmiany wczesne).
          Wysadzanie sadzonek kapusty warzywnej do gruntu (odmiany letnie).
          Wysiew jesiennych odmian kapusty do rozsadnika.
          Wysadzanie sadzonek kapusty warzywnej do gruntu (odmiany jesienne).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiatpomaranczowy kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.5-7.5
Właściwości glebyPodłoże gliniaste z dużą zawartością próchnicy.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieKapusta nie znosi uprawy po sobie. Zaleca się przrwę 3 lat w uprawie na tym samym miejscu.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia, preferowany nawóz organiczny.
PodlewanieWymaga równomiernego podlewania, bardziej intensywnego podczas suszy.
StanowiskoNasłonecznione.
RozsadaTak.
Rozstawa50 na 60 cm.
RozmnażanieKapustęwysiewamy pod szkło, a do gruntu wysadzamy sadzonki.
Choroby i szkodnikiBielinek kapustnik, kiła kapusty, mszyca kapuściana, wizus mozaiki, śmietka kapuściana.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2019-09-16, GAT-5010




©® Media Nauka 2008-2023 r.