Kapusta czarna, gorczyca czarna
Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach. To roślina uprawna rolnicza. To także roślina miododajna.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© AnnaReinert - Fotolia.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Zasiedla tereny ruderalne, przydroża, pola, brzegi wód. Kapusta czarna występuje w Europie, Azji, północnej części Afryki i w Ameryce Północnej. Preferuje gleby bogate w wapń, piaszczysto-gliniaste.
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-150 cm.
Liście są na ogonkach, lirowate w dolnej części, lancetowate w górnej, całobrzegie.
Kwiaty są żółte, zebrane w grona.
Owoc to łuszczyna.
Nasiona są czarne lub brązowe, zawierają do 30% oleju, 18% białka i 20% śluzów, a także tak zwany olejek gorczyczny (1%).
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Nasiona są surowcem do produkcji musztardy, a także jako przyprawa do przetworów.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie kapusta czarna (gorczyca czarna). |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
synantropijne
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5016