
Kapusta czarna, gorczyca czarna
Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach. To roślina uprawna rolnicza. To także roślina miododajna.
Występowanie i środowisko PL
Zasiedla tereny ruderalne, przydroża, pola, brzegi wód. Kapusta czarna występuje w Europie, Azji, północnej części Afryki i w Ameryce Północnej. Preferuje gleby bogate w wapń, piaszczysto-gliniaste.
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-150 cm.
Liście są na ogonkach, lirowate w dolnej części, lancetowate w górnej, całobrzegie.
Kwiaty są żółte, zebrane w grona.
Owoc to łuszczyna.
Nasiona są czarne lub brązowe, zawierają do 30% oleju, 18% białka i 20% śluzów, a także tak zwany olejek gorczyczny (1%).
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
Zbiory i zastosowanie
Nasiona są surowcem do produkcji musztardy, a także jako przyprawa do przetworów.
© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5016 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● Kwitnie kapusta czarna (gorczyca czarna).
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
synantropijne