Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska
Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis) to podgatunek kapusty polnej, dość popularnego warzywa.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© joey333 – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko
Warzywo to nie jest w Polsce uprawiane. Pochodzi z Chin.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Liście są mięsiste, nie tworzą główki, z białawym unerwieniem, połyskliwe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Kapusta 'Pak choi' w smaku jest podobna do szpinaku i kapusty. Można ją spożywać na surowo jak i po przetworzeniu termicznym.
Termin spożycia jest krótki (2-3 dni) z uwagi na szybko żółknące liście.
Parametry

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Nawożenie | Wymaga intensywnego nawożenia nawozami o szybkim działaniu. |
Podlewanie | Uprawa wymaga utrzymania stałej wilgotności podłoża. |
Dodatkowe informacje | W Polsce nie uprawia się tego warzywa. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-635617