Logo Media Nauka

Facebook

Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
© joey333 - stock.adobe.com

Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska

Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis) to podgatunek kapusty polnej, dość popularnego warzywa.

Występowanie i środowisko

Warzywo to nie jest w Polsce uprawiane. Pochodzi z Chin.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Liście są mięsiste, nie tworzą główki, z białawym unerwieniem, połyskliwe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kapusta 'Pak choi' w smaku jest podobna do szpinaku i kapusty. Można ją spożywać na surowo jak i po przetworzeniu termicznym.

Termin spożycia jest krótki (2-3 dni) z uwagi na szybko żółknące liście.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-635617




Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia nawozami o szybkim działaniu.
PodlewanieUprawa wymaga utrzymania stałej wilgotności podłoża.
Dodatkowe informacjeW Polsce nie uprawia się tego warzywa.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaJarmuż
Brassica oleracea var. sabellica
ikonaBrokuł
Brassica oleracea var. italica
ikonaKalarepa
Brassica oleracea var. gongylodes
ikonaKalafior
Brassica oleracea var. botrytis
ikonaBrukselka
Brassica oleracea var. gemmifera
ikonaKapusta pekińska
Brassica rapa ssp. pekinensis
ikonaKapusta włoska
Brassica oleracea var. sabauda
ikonaKapusta kreteńska
Brassica cretica
ikonaKapusta rzepak
Brassica napus
ikonaKapusta warzywna
Brassica oleracea
Kapustowate, krzyżowe
Kapustowate, krzyżowe

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska - 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.