Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska
Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis) to podgatunek kapusty polnej, dość popularnego warzywa.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
© joey333 – stock.adobe.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko
Warzywo to nie jest w Polsce uprawiane. Pochodzi z Chin.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Liście są mięsiste, nie tworzą główki, z białawym unerwieniem, połyskliwe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Kapusta 'Pak choi' w smaku jest podobna do szpinaku i kapusty. Można ją spożywać na surowo jak i po przetworzeniu termicznym.
Termin spożycia jest krótki (2-3 dni) z uwagi na szybko żółknące liście.
Parametry
roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Nawożenie | Wymaga intensywnego nawożenia nawozami o szybkim działaniu. |
Podlewanie | Uprawa wymaga utrzymania stałej wilgotności podłoża. |
Dodatkowe informacje | W Polsce nie uprawia się tego warzywa. |
Pokrewne gatunki roślin
- Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- Brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- Brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- Kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- Kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
- Kapusta kreteńska (Brassica cretica)
- Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- Kapusta rzepak (Brassica napus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-635617