Jarmuż

Jarmuż (Brassica rapa ssp. pekinensis) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce jako roślina dwuletnia. Uprawia się także odmiany ozdobne jarmużu.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Jarmuż jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50 cm.

Liście zielone, skórzaste, karbowane, zielone, fioletowe. lub brązowoczerwone. U odmian ozdobnych liście bywają wielobarwne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Jarmuż zawiera duże ilości witaminy C, karoten, wapń, potas, fosfor i żelazo. Liście są bogate w proteiny.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Zbiór jarmużu.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyPodłoże gliniaste, żyzne, próchnicze,
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i innych warzywach z rodziny kapustowatych.
NawożenieŚrednie wymagania co do nawożenia. Gdy pH spadnie poniżej 6, wapnujemy glebę.
PodlewanieWymaga podlewania podczas suszy.
StanowiskoNasłonecznione.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiBielinek kapustnik.
Zbiór i przechowywanieZbiór przypada na okres zimy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635932




©® Media Nauka 2008-2023 r.