Jarmuż
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
Jarmuż (Brassica rapa ssp. pekinensis) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce jako roślina dwuletnia. Uprawia się także odmiany ozdobne jarmużu.
Wybrane odmiany:
- 'Arsis' - odmiana jarmużu o zielonych liściach.
- 'Red Bor' - wysoka odmiana o czerwonawych liściach.
- 'Romagna' - odmiana o fioletowych liściach.
Występowanie i środowisko PL
Jarmuż jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50 cm.
Liście zielone, skórzaste, karbowane, zielone, fioletowe. lub brązowoczerwone. U odmian ozdobnych liście bywają wielobarwne.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Jarmuż zawiera duże ilości witaminy C, karoten, wapń, potas, fosfor i żelazo. Liście są bogate w proteiny.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna dwuletnia.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ◂ | ● | Zbiór jarmużu. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. pH 6.0-7.5 |
Właściwości gleby | Podłoże gliniaste, żyzne, próchnicze, |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Nie znosi uprawy po sobie i innych warzywach z rodziny kapustowatych. |
Nawożenie | Średnie wymagania co do nawożenia. Gdy pH spadnie poniżej 6, wapnujemy glebę. |
Podlewanie | Wymaga podlewania podczas suszy. |
Stanowisko | Nasłonecznione. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Choroby i szkodniki | Bielinek kapustnik. |
Zbiór i przechowywanie | Zbiór przypada na okres zimy. |
Pokrewne gatunki roślin
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
- kapusta kreteńska (Brassica cretica)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635932