Kalarepa

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce o charakterystycznie zgrubiałym w dolnej części pędzie głównym. Ta charakterystyczna dla kalarepy główka osiąga w zależności od odmiany od 5 do około 20 cm średnicy.

Wybrane odmiany:

  • 'Avanti' - odmiana biała.
  • 'Azur' - odmiana niebieska.
  • 'Kolibri' - odmiana średnio wczesna, niebieska.

 

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

>Osiąga wysokość 50 cm.

Łodyga jest gruba, w dolnej części tworzy główkę z łupiną. Główka może mieć kolor zielony, fioletowy, niebieskawy, białawy.

Liście zielone, mięsiste, duże.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kalarepa zawiera dużo związków mineralnych i witamin. Jadalna jest nie tylko główka (część pędu), ale i liście. Liście mogą być przyrządzanie jako jarzyna. Co więcej, zawartość witaminy C jest dwa razy większa w liściach niż w główce.


Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyPodłoże wilgotne
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieKalarepa nie znosi uprawy po sobie. Zalecana 3-letnia przerwa w uprawie na tym samym stanowisku.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia.
PodlewaniePodlewamy w czasie suszy. Zmiany wilgotności powodują pękanie bulw.
RozsadaTak.
RozstawaOdstęp w przypadku wysiewu w rzędach co 8 cm i 30-40 cm między rzędami. Wysadzanie w rozstawie 25 na 25 cm.
Wysiew do gruntuMożliwy.
Choroby i szkodnikiMokra zgnilizna bulw, bielinek kapustnik.
Dodatkowe informacjeKalarepę sadzimy płytko.

Pokrewne gatunki roślin

ikonaJarmuż
Brassica oleracea var. sabellica
ikonaBrokuł
Brassica oleracea var. italica
ikonaKalafior
Brassica oleracea var. botrytis
ikonaBrukselka
Brassica oleracea var. gemmifera
ikonaKapusta pekińska
Brassica rapa ssp. pekinensis
ikonaKapusta włoska
Brassica oleracea var. sabauda
ikonaKapusta kreteńska
Brassica cretica
ikonaKapusta rzepak
Brassica napus
Kapustowate, krzyżowe
Kapustowate, krzyżowe

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635935




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.