PL

Jerzyk alpejski

Jerzyk alpejski (Tachymarptis melba) to ptak z rodziny jerzykowatych. Upierzenie brązowoszare. białe są podgardle i brzuch.


Jerzyk alpejski(Tachymarptis melba)
© ASakoulis - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Europy, Azji i w Afryce. Do Polski zalatuje sporadycznie. Preferuje góry oraz rzadziej osiedla ludzkie.

Tryb życia i zachowanie

Owady chwyta w locie. Ptak wędrowny. Na zimę z Europy wędruje do Afryki.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 20 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 55 cm, a ciężar ciała 100 g.

Pożywienie

Zjada owady.

Rozmnażanie

Tworzy kolonie rozrodcze. Gniazduje w skalnych szczelinach, czasem na budynkach w różnego rodzaju szczelinach. Samica składa zwykle 2-3 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez 19 dni. Młode opuszczają gniazdo po 42 dniach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-07, GAT-7664




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.