Logo Serwisu Media Nauka

Kakadu palmowa, żałobnica palmowa
(Probosciger aterrimus)

Kakadu palmowa, żałobnica palmowa (Probosciger aterrimus) to papuga z podrodziny kakadu. Ma czarne upierzenie, policzki różowe, nieopierzone. Na głowie duży czub z czarnych piór, w spoczynku opadające na kark. Charakterystyczna jest potężna górna szczęka. Samiec i samica są podobne do siebie. Samica ma nieco mniejszą plamę na policzku jest też nieco mniejsza od samca.

Kakadu palmowa, żałobnica palmowa (Probosciger aterrimus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kakadu palmowa, żałobnica palmowa (Probosciger aterrimus)
Nazwy obce
angielska: Palm Cockatoo
niemiecka: Palmkakadu, Arakakadu
czeska: Kakadu arový, kakadu palmový
francuska: Cacatoès noir
hiszpańska: Cacatúa enlutada
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Kakadu palmowa, żałobnica palmowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 60 cm
Maksymalna długość życia
50 lat.
Podgatunki
Wyróżnia się 3 podgatunki.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Jaja
Jajo jest gruszkowatego kształtu lub eliptyczne, różnych rozmiarów.

Występowanie i środowisko

Nowa Gwinea, wyspy Aru, półwysep Cape York w Australii. Mieszkanka lasów tropikalnych. Preferuje obszary nizinne.

Tryb życia i zachowanie

Słabo lata, ciężko uderza skrzydłami. Żyje samotnie, w parach lub małych stadach. Żeruje w koronach drzew, jednakże czasem zjada owoce i orzechy z ziemi.

Pożywienie

Zjada orzechy, nasiona, jagody, pączki roślin, bulwy, gąsienice, jagody, liście, owady i ich larwy.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje w dziuplach drzew z cienkich gałązek. Samica składa tylko jedno jajo. Wysiaduje je przez 28-34 dni. Pisklęta są w gnieździe 60 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To kosztowny w hodowli ptak. Jest też wymagający.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Śpi w wydrążonym pniu o średnicy do 50 cm. Woliera musi być duża, solidna.

Pokarm: Karmimy przede wszystkim gotową mieszanką z ziaren z granulatem w stosunku 60:40 z ograniczoną ilością słonecznika, który powoduje tycie. Podajemy osobno żwirek z muszli ostryg, kolby kukurydzy, melony, owoce, jagody, strączki groszku, gałęzie wierzby, orzechy, niewielkie ilości sera żółtego, minerały w postaci bloków.

Rozmnażanie: Samiec bywa agresywny nawet dla samicy podczas wysiadywania jaj. Kakadu ta rozmnaża się chętne w niewoli.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-07, GAT-510








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.