Logo Media Nauka

Nimfa

Nimfa (Nymphicus hollandicus) to gatunek papugi, jednej z najbardziej popularnych w domowych hodowlach. Samica ma mniej intensywne barwy na policzkach, czub szary. Ogon od spodu jest pokryty szaro-żółtymi prążkami. U samca policzki i czub są żółte. Ogon jest czarny od spodu.

Znane są oprócz odmiany nominalnej odmiany lutino (żółta), żółtolica, perłowa białolica ze wspaniałym kreskowaniem

Nimfa (Nymphicus hollandicus)
© Martina Berg - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nimfa
Nazwa łacińska
Nymphicus hollandicus
Nazwy obce
angielska: Cockatiel
niemiecka: Nymphensittich
czeska: Korela chocholatá
hiszpańska: Cacatúa ninfa, cocotilla, carolina
Pierwsze opisanie gatunku
(Kerr, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 30 cm do 35 cm
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Nimfa pochodzi z Australii. Została introdukowana także na Tasmanii. Można ją spotkać w parkach, na sawannach, łąkach, polach, zwykle w niewielkiej odległości od zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy duże stada. Na południu Australii wędruje, w rejonie Quinsland to gatunek wędrowny. Papuga ta żyje około 20 lat.

Morfologia i anatomia

Nimfy osiągają 30-35 cm długości ciała.

Pożywienie

Nimfy zjadają przede wszystkim nasiona roślin zielnych (głownie traw). Czasem zjadają także jagody, pąki kwiatowe.

Rozmnażanie

Samica znosi od 4 do 8 jaj, które wysiaduje samica (w nocy) i samiec (w dzień).

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To jedna z najpopularniejszych papug w hodowli. Zwykle trzymamy w parach.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Papugi te najlepiej trzymać w wolierze.

Pokarm: Karmimy mieszanką dostępną w sklepach zoologicznych, najlepiej z granulatem. Podajemy też dużo warzyw, gałązki wierzby, kiełki, jabłka, odrobinę larw mączniaka i mrówek.

Rozmnażanie: Aby je rozmnożyć używamy budek lęgowych o wymiarach 35 × 20 × 45 cm z otworem o średnicy około 6 cm. Pod otworem musi znajdować się żerdź (z obu stron otworu.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2018-06-13, GAT-2753





© Media Nauka 2008-2018 r.