Żałobnica rudosterna

Żałobnica rudosterna (Calyptorhynchus banksii) to gatunek papugi z rodziny kakaduowatych. Upierzenie samca czarne. Na ogonie czerwone pasy u samca, żółtopomarańczowe u samicy. Samica jest mniejsza od samca i ma brunatnoszare ubarwienie. Ma też żółte plamki na głowie i skrzydłach.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Australii w lasach eukaliptusowych i lasach tropikalnych.

Tryb życia i zachowanie

Tworzą kolonie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 50-65 cm.

Pożywienie

Zjada nasiona eukaliptusa, akacji, różne owoce, jagody, kwiaty, a także owady.

Rozmnażanie

Zakłada gniazda w dziuplach drzew eukaliptusowych. W zniesieniu 1-2 jaja. Inkubacja trwa 29 dni. Dorasta na ogół tylko jedno z piskląt. Rodzice opiekują się nim przez rok.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKakadu krasnogłowa
Callocephalon fimbriatum
ikonaKakadu cienkodzioba
Cacatua tenuirostris
ikonaŻałobnica eukaliptusowa
Zanda latirostris
ikonaKakadu różowa
Eolophus roseicapilla
ikonaKakadu sinooka
Cacatua sanguinea
ikonaKakadu żółtoczuba
Cacatua galerita
ikonaNimfa
Nymphicus hollandicus
Kakaduowate
Kakaduowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2020-01-13, GAT-6929



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016



Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.