Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Karczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny
(Arvicola amphibius)

Karczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny (Arvicola amphibius) to ssak z rodziny nornikowatych, występujący w Polsce. Ma brązowe lub prawie czarne futerko na grzbiecie i jasne po stronie brzusznej. Ogon słabo owłosiony, uszy i oczy małe. Czasem wyrządza duże szkody w uprawach i sadownictwie (przegryza korzenie drzew).

Karczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny (Arvicola amphibius)
© Mariusz Strusiewicz - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Karczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny (Arvicola amphibius)
Synonimy
Arvicola terrestris (Linnaeus, 1758)
Nazwy obce
angielska: European Water Vole, Water Vole, Eurasian Water Vole
niemiecka: Ostschermaus
czeska: Hryzec vodní
francuska: Campagnol Terrestre
hiszpańska: Rata Topera
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Karczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny - mapa występowania na świecieKarczownik, polnik ziemnowodny, szczur wodny - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 13 cm do 25 cm
Długość ogona: 15 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Nornikowate (Arvicolidae)

Występowanie i środowisko

Europa, zachodnia i środkowa Azja po Mongolię. Pospolity w Polsce. Lubi przebywać w nad wodą, ale można go też spotkać w sadach i na polach uprawnych.

Tryb życia i zachowanie

Karczownik kopie głębokie nory. Osobniki żyjące poza obszarem wodnym dzień spędza pod ziemią. Osobniki żyjące w pobliżu wody budują gniazda z roślin wodnych wiszące nad ziemią czy wodą lub budują gniazda z trzciny położone na wodzie. Również są aktywne w nocy. Gromadzi zapasy pokarmu i nie zapada w sen zimowy.

Pożywienie

Rośliny, drobne kręgowce, małe ryby, podziemne części roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza 3-4 mioty rocznie. W każdym z nich samica rodzi 6-8 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-248








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.