Nornica ruda

Nornica ruda (Myodes glareolus) to ssak z rodziny chomikowatych. Ciało pokryte futerkiem o kolorze rudym na grzbiecie, przechodzącym w biały na spodzie. Jest szkodnikiem szkółek leśnych. Charakterystyczne dla nornicy rudej są wystające z futerka dość duże uszy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Nornica ruda zasiedla lasy i zarośla całej Europy i Azji zachodniej. Licznie występuje na terenie całej Polski. Szczególnie często ją można spotkać w lasach, na ich skrajach, w ogrodach, zaroślach, zaroślach. Preferuje tereny wilgotne. Czasem urządza wędrówki na pola uprawne. Zwykle jednak przebywa na swym terenie, gdzie ma obfitość pokarmu. To uciążliwy szkodnik w ogrodzie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb ale potrafi się świetnie wspinać na drzewa. Aktywna w nocy, czasem także w dzień. Kopie korytarze w ściółce leśnej. Gniazda buduje w spróchniałych pniach lub pod ściółką. Nie zapada w sen zimowy.

Morfologia i anatomia

Samica ma 4 pary sutków. Na stopach znajduje się po sześć modzeli. Długość ciała wynosi 11 cm, ogona - 5 cm. Ciężar ciała wynosi do 33 g.

Pożywienie

Pożywienie stanowią nasiona, owoce, zielone części roślin, czasem małe bezkręgowce, głownie owady i ich larwy. Zimą zjada korę, pędy drzew, nasiona zgromadzone w magazynach zapasów. Zapasy stanowią nasiona klonu, dębu, buka, lipy, leszczyny, młode pędy i jagody.

Rozmnażanie

Gnieździ się w spróchniałych drzewach, pod kawałkami kory, kamieniami, korzeniami. Gniazdo zbudowane jest z mchu, liści i porostów, wysłane łykiem i trawą. Są budowane na ziemi (w kształcie kuli) lub 30-40 cm pod ziemią. Gatunek wyprowadza 3-4 mioty w roku. Samica rodzi w miocie od 3 do 5 nagich i ślepych młodych po ciąży, która trwa 18-21 dni. Laktacja trwa 3 tygodnie. Młode dojrzałość płciową osiągają po 8-9 tygodniach życia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Nornice stanowią podstawę diety wielu drapieżników takich jak: lis, kuna, tchórz, borsuk, gronostaj, sowy, krukowate.

Ciekawostki

Nornica ruda jest najliczniej występującym w kraju gryzoniem zamieszkującym lasy.

Sama nornica stanowi podstawowy składnik pożywienia leśnych drapieżników.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Clethrionomys glareolus (Schreber, 1780)
Pytania

Pytania

Jak wygląda nornica?

To niewielki gryzoń o długości ciała do 11 cm z rdzawym futerkiem z wierzchu i białawym od spodu. Pyszczek jest delikatnie zaokrąglony. Ogon jest dwubarwny, pokryty łuskami.

Jak się pozbyć nornic z ogrodu?

Zwalczanie nornic w ogrodzie może polegać na przekopywaniu gleby, zatykaniu korytarzy, obsadzanie ogrodu czosnkiem, wilczomleczem, gorczycą i miętą, czarną porzeczką. Rośliny te odstraszają nornice. Warto zaprosić do naszego ogrodu ptaki drapieżne (wbijając na przykład pionowe pale, jako punkty obserwacyjne), skuteczne są również koty i psy. Można też stosować odstraszacze dźwiękowe. W ostateczności można zastosować środki chemiczne.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa okres rozrodczy nornicy rudej
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaChomicznik dżungarski
Phodopus sungorus
ikonaPiżmak amerykański
Ondatra zibethicus
ikonaChomik europejski
Cricetus cricetus
ikonaKarczownik ziemnowodny
Arvicola amphibius
ikonaNornik zwyczajny
Microtus arvalis
ikonaNornik bury
Microtus agrestis
ikonaNornik śnieżny
Chionomys nivalis
ikonaChomiczak pręgowany
Cricetulus barabensis
ikonaNornik darniowy
Microtus subterraneus
ikonaNornik tatrzański
Microtus tatricus
ikonaChomiec kazachski
Allocricetulus eversmanni
Chomikowate
Chomikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

© medianauka.pl, 2013-01-09, GAT-288
Data aktualizacji artykułu: 2022-04-30






Polecamy w naszym sklepie

Animalium
Puzzle 1000 Ssaki
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki - forest animals
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.