Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Nornica ruda
(Myodes glareolus)

Nornica ruda (Myodes glareolus) to ssak z rodziny nornikowatych. Ciało pokryte futerkiem o kolorze rudym na grzbiecie, przechodzącym w biały na spodzie. Jest szkodnikiem szkółek leśnych. Charakterystyczne dla nornicy rudej są wystające z futerka dość duże uszy.

Nornica ruda (Myodes glareolus)
© Ornitolog82 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nornica ruda (Myodes glareolus)
Synonimy
Clethrionomys glareolus (Schreber, 1780)
Nazwy obce
angielska: Bank Vole
niemiecka: Rötelmaus
czeska: Norník rudý, hraboš rudý, hraboš lesní
francuska: Campagnol Roussatre
hiszpańska: Topillo Rojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Schreber, 1780)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nornica ruda - mapa występowania na świecieNornica ruda - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: 11 cm
Długość ogona: 5 cm
Ciężar: do 33 g
Maksymalna długość życia
2 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Nornikowate (Arvicolidae)

Występowanie i środowisko

Lasy i zarośla całej Europy i Azji zachodniej. Licznie występuje na terenie całej Polski. Szczególnie często ją można spotkać w lasach, na ich skrajach, w ogrodach, zaroślach, zakrzewieniach. Preferuje tereny wilgotne. Czasem urządza wędrówki na pola uprawne. Zwykle jednak przebywa na swym terenie, gdzie ma obfitość pokarmu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb ale potrafi się świetnie wspinać na drzewa. Aktywna w nocy, czasem także w dzień. Kopie korytarze w ściółce leśnej. Gniazda buduje w spróchniałych pniach lub pod ściółką. Nie zapada w sen zimowy.

Pożywienie

Nasiona, owoce, zielone części roślin, czasem małe bezkręgowce. Zimą zjada korę, pędy drzew, nasiona zgromadzone w magazynach zapasów. Zapasy stanowią nasiona klonu, dębu, buka, lipy, leszczyny, młode pędy i jagody.

Rozmnażanie

Gnieździ się w spróchniałych drzewach, pod kawałkami kory, kamieniami, korzeniami. Gniazdo zbudowane jest z mchu, liści i porostów, wysłane łykiem i trawą. Są budowane na ziemi (w kształcie kuli) lub 30-40 cm pod ziemią. Gatunek wyprowadza 3-4 mioty w roku. Samica rodzi w miocie od 3 do 5 nagich i ślepych młodych po ciąży, która trwa 18-21 dni. Laktacja trwa 3 tygodnie. Młode dojrzałość płciową osiągają po 8-9 tygodniach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nornica ruda jest najliczniej występującym w kraju gryzoniem zamieszkującym lasy.

Sama nornica stanowi podstawowy składnik pożywienia leśnych drapieżników.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-09, GAT-288


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
nornica ruda
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Trwa okres rozrodczy nornicy rudej

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.