Chomik europejski - Medianauka.pl
Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Chomik europejski (Cricetus cricetus)

Chomik europejski (Cricetus cricetus) to ssak z rodziny chomikowatych, występujący także w Polsce. Ma krępe ciało, małe i krótkie kończyny, ciało pokryte z wierzchu brązowym futerkiem, od spodu czarnym. Po bokach, na policzkach i za uszami żółtobiałe plamy. Stopy są białe. Chomik jest wyposażony w tak zwane torby policzkowe, w których gromadzi pokarm. Bywa poważnym szkodnikiem upraw.

Chomik europejski (Cricetus cricetus)
© allocricetulus - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Chomik europejski (Cricetus cricetus)
Nazwy obce
angielska: Black-bellied Hamster, Common Hamster
niemiecka: Feldhamster
czeska: Křeček polní, křeček obecný
francuska: Grand Hamster
hiszpańska: Hámster Común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Chomik europejski - mapa występowania na świecieChomik europejski - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 20 cm do 34 cm
Długość ogona: 4 cm
Ciężar: od 400 g do 700 g
Maksymalna długość życia
8 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Chomikowate (Cricetidae)

Występowanie i środowisko

Tereny otwarte, stepy wschodniej Europy i zachodniej części Azji. W Polsce jest dość pospolity. Żyje na polach, w głębokich norach. Unika piaszczystych gleb. Jego obecność na polu można rozpoznać po wysokich kopcach.

Tryb życia i zachowanie

Kopie głębokie nory z komorami, które pełnią funkcję spiżarni oraz jednej komory sypialnej, wyściełanej częściami roślin. Żyje samotnie. Jest aktywny w nocy. Zapada w sen zimowy, który często przerywa. Gromadzi zapasy pokarmu na zimę.

Pożywienie

Zielone części roślin, nasiona, owady, ślimaki. W magazynach pod ziemią gromadzi zapasy żywności.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 19-20 dni, po której samica rodzi do 12-15 nagich i ślepych młodych. Młode stają się samodzielne po 4 tygodniach. Wyprowadza do 3 miotów w roku.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Zaskoczony chomik staje w słup i potrafi zaatakować nawet psa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-05-14, ART-GAT249


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
chomik europejski
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona       tlo-ikonatlo-ikonaTrwa okres snu zimowego chomika europejskiego
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona Trwa okres aktywności życiowej chomika europejskiego
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy