Śnieżnik europejski

Śnieżnik europejski, nornik śnieżny, polnik śnieżny (Chionomys nivalis) to gatunek ssaka z rodziny chomikowatych. Futro jest szare z brązowym odcieniem, jaśniejsze od spodu.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Śnieżnik europejski (Chionomys nivalis)

© francescodemarco – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Ssak ten żyje na terenach wysokogórskich środkowej i południowej części Europy oraz w zachodniej części Azji. W Polsce spotykany bardzo rzadko, jedynie w Tatrach. Tworzy kolonie do 20 osobników. Nie kopie nor. Korzysta z naturalnych szczelin skalnych. Całą zimę spędza pod grubą warstwą śniegu, gdzie jest zupełnie ciemno.

Tryb życia i zachowanie

Nornik śnieżny żyje średnio 6-12 miesięcy, maksymalnie zaś 2 lata. Jest aktywny cały rok. W zimie jest aktywny pod śniegiem. Jest najbardziej aktywny o zmierzchu i w nocy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15-21 cm, z czego na ogon przypada do 7,5 cm. Ciężar ciała wynosi 40-67 g. Wąsy czuciowa mają nawet 5 cm długości.

Pożywienie

To gryzoń roślinożerny. Gromadzi zapasy na zimę. Zjada także własne odchody.

Rozmnażanie

Ciąża trwa zaledwie 3 tygodnie. Samica rodzi najczęściej 3 młode. Młode są nieporadne. Matka karmi je około miesiąca. Występuje duża śmiertelność wśród młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten podlega ochronie ścisłej. Ochronie podlega także jego siedlisko.


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa – Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2022-05-07, GAT-3900




©® Media Nauka 2008-2023 r.