Nornik śnieżny

Śnieżnik europejski, nornik śnieżny, polnik śnieżny (Chionomys nivalis) to gatunek ssaka z rodziny chomikowatych. Futro jest szare z brązowym odcieniem, jaśniejsze od spodu.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ssak ten żyje na terenach wysokogórskich środkowej i południowej części Europy oraz w zachodniej części Azji. W Polsce spotykany bardzo rzadko, jedynie w Tatrach. Tworzy kolonie do 20 osobników. Nie kopie nor. Korzysta z naturalnych szczelin skalnych. Całą zimę spędza pod grubą warstwą śniegu, gdzie jest zupełnie ciemno.

Tryb życia i zachowanie

Nornik śnieżny żyje średnio 6-12 miesięcy, maksymalnie zaś 2 lata. Jest aktywny cały rok. W zimie jest aktywny pod śniegiem. Jest najbardziej aktywny o zmierzchu i w nocy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15-21 cm, z czego na ogon przypada do 7,5 cm. Ciężar ciała wynosi 40-67 g. Wąsy czuciowa mają nawet 5 cm długości.

Pożywienie

To gryzoń roślinożerny. Gromadzi zapasy na zimę. Zjada także własne odchody.

Rozmnażanie

Ciąża trwa zaledwie 3 tygodnie. Samica rodzi najczęściej 3 młode. Młode są nieporadne. Matka karmi je około miesiąca. Występuje duża śmiertelność wśród młodych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten podlega ochronie ścisłej. Ochronie podlega także jego siedlisko.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPiżmak amerykański
Ondatra zibethicus
ikonaChomik europejski
Cricetus cricetus
ikonaKarczownik ziemnowodny
Arvicola amphibius
ikonaNornica ruda
Myodes glareolus
ikonaNornik zwyczajny
Microtus arvalis
ikonaNornik bury
Microtus agrestis
ikonaNornik darniowy
Microtus subterraneus
ikonaNornik tatrzański
Microtus tatricus
ikonaNornik północny
Microtus oeconomus
ikonaBawełniak
Sigmodon hispidus
ikonaChomik dżungarski
Phodopus sungorus
Chomikowate
Chomikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


© medianauka.pl, 2022-05-07, GAT-3900



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Zoologia ssaki
Kubek zwierzęta świata
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.