Chomicznik dżungarski

Chomikcznik dżungarski albo chomik dżungarski (Phodopus sungorus) to gatunek ssaka z rodziny chomikowatych, który ma charakterystyczną ciemną pręgę na grzbiecie. Futerko miękkie i puszyste, na grzbiecie popielate, jaśniejsze od strony brzusznej. Ma długie wąsy, małe uszy, oczy czarne. Ma krótkie i delikatne łapki. Jest często hodowany w naszych domach. W hodowlach uzyskano wiele ras, w tym perłową, albinotyczną, wielbłądzią, czarną, białą.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje stepy i tundrę Syberii Zachodniej na terenach Rosji i Kazachstanu.

Tryb życia i zachowanie

Chomik dżungarski jest gatunkiem łagodnym. Jest towarzyski i dobrze się czuje w otoczeniu ludzi. Łatwo się oswaja.

Morfologia i anatomia

Gryzoń ten dorasta do 10 cm długości, z czego około 1 cm przypada na ogon. Samiec jest nieco większy od samicy. Osiąga masę 40-45 g.

Pożywienie

Zjada ziarno, nasiona, orzechy, warzywa i owoce, także mięso, nabiał i owady. Nie należy im podawać owoców cytrusowych, pestkowych, sklepowej sałaty, resztek z obiadu, słodyczy, napojów słodzonych lub gazowanych.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Samica rodzi do 7 razy w roku. Samica po 21-dniowej ciąży rodzi przeciętnie od 4 do 7 młodych, a nawet powyżej 10 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 1 do 2 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeśli samica nie będzie jadła nabiału ani mięsa, to po urodzeniu młodych może z nadmiaru stresu i niedoboru białka zjeść swoje młode.

Pytania

Pytania

Ile żyje chomik dżungarski?

Chomiki dżungarskie żyją zwykle 2 lata, czasem dłużej.

Jak rozpoznać płeć chomika dżungarskiego?

Samiec jest większy. W jego środkowej części brzucha ma nieowłosioną, brązową plamę. Jest to gruczoł zapachowy. Pomiędzy cewką moczową a odbytem ma pojedyncze włoski.

Czy chomiki dżungarskie gryzą?

Oswojone osobniki nie gryzą.

Czy chomiki dżungarskie można kąpać?

Nie. Chomików się nie kąpie.




Hodowla - informacje dla hodowców

Parametry i informacjeOpis
Informacje ogólne o gatunku To łatwy i przyjemny w hodowli gryzoń. Jest łagodny.
Rodzaj klatki i wyposażenieDla pary klatka powinna mieć rozmiary minimum 30×35×40 cm.
Inne warunki chowu Najlepiej trzymać chomiki dżungarskie parami. W grupie chomiki te stają się agresywne.
PokarmBrak danych.
RozmnażanieSamica karmiąca jest agresywna wobec samca.
Ograniczenia prawne
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaPiżmak amerykański
Ondatra zibethicus
ikonaChomik europejski
Cricetus cricetus
ikonaKarczownik ziemnowodny
Arvicola amphibius
ikonaNornica ruda
Myodes glareolus
ikonaNornik zwyczajny
Microtus arvalis
ikonaNornik bury
Microtus agrestis
ikonaŚnieżnik europejski
Chionomys nivalis
ikonaPloniarka płowa
Reithrodontomys fulvescens
ikonaBawełniak arizoński
Sigmodon arizonae
ikonaChomiczak pręgowany
Cricetulus barabensis
ikonaChomiczek rumuński
Mesocricetus newtoni
Chomikowate
Chomikowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Hubert Zientek - Małe ssaki domowe, 978-83-7887-122-4, Wydawnictwo Dragon 2015

© medianauka.pl, 2013-02-09, GAT-326
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-14




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.