Logo Serwisu Media Nauka

Chomik dżungarski
(Phodopus sungorus)

Chomik dżungarski (Phodopus sungorus) to gatunek ssaka z rodziny chomikowatych, który ma charakterystyczną ciemną pręgę na grzbiecie. Futerko miękkie i puszyste, na grzbiecie popielate, jaśniejsze od strony brzusznej. Długie wąsy, małe uszy, oczy czarne. Ma krótkie i delikatne łapy. Jest często hodowany w naszych domach.

Chomik dżungarski (Phodopus sungorus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Chomik dżungarski (Phodopus sungorus)
Nazwy obce
angielska: Dzhungarian Hamster
niemiecka: Dsungarische Zwerghamster
czeska: Křečík džungarský
francuska: Hamster russe
hiszpańska: Hámster ruso
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1773)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Chomik dżungarski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 90 mm
Ciężar: od 30 g do 40 g
Maksymalna długość życia
3 lata.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Chomikowate (Cricetidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje stepy i tundrę Syberii Zachodniej na terenach Rosji i Kazachstanu.

Tryb życia i zachowanie

Chomik dżungarski jest gatunkiem łagodnym. Jest towarzyski i dobrze się czuje w otoczeniu ludzi.

Pożywienie

Zjada ziarno, nasiona, orzechy, warzywa i owoce, także mięso, nabiał i owady. Nie należy im podawać owoców cytrusowych, pestkowych, sklepowej sałaty, resztek z obiadu, słodyczy, napojów słodzonych lub gazowanych.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Samica rodzi do 7 razy w roku. Samica po 21-dniowej ciąży rodzi przeciętnie od 4 do 7 młodych, a nawet powyżej 10 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 1 do 2 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeśli samica nie będzie jadła nabiału ani mięsa, to po urodzeniu młodych może z nadmiaru stresu i niedoboru białka zjeść swoje młode.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-09, GAT-326







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.