Paszczak australijski (Podargus strigoides)

Paszczak australijski (Podargus strigoides) to gatunek ptaka z rodziny paszczaków. Ma miękkie upierzenie, szarawe, przypominające korę drzew. Charakterystyczny jest bardzo szeroki dziób. Głowa i oczy są duże. Ma bardzo małe nogi i stopy. U nasady dzioba znajdują się szczeciny. Skrzydła są zaokrąglone, ogon długi.

Paszczak australijski (Podargus strigoides)
© David_Steele - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Paszczak australijski (Podargus strigoides)
Nazwy obce
angielska: Tawny Frogmouth
niemiecka: Eulenschwalm
czeska: Lelkoun soví
francuska: Podarge gris
hiszpańska: Podargo australiano
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1801)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Paszczak australijski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Lelkowate (Caprimulgiformes)
Rodzina: Paszczakowate, zmroczniki (Podargidae) (Podargidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje praktycznie cały kontynent australijski.

Tryb życia i zachowanie

To ptak o aktywności nocnej i zmierzchowej. Bardzo dobrze lata.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewie. Gniazdo jest małe, czarkowate. Samica składa do 4 jaj. Samiec jaja wysiaduje w dzień, a samica w nocy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-22, ART-GAT2834