Logo Serwisu Media Nauka

Skrzydłoszpon obrożny
(Chauna torquata)

Skrzydłoszpon obrożny (Chauna torquata) to ptak z rodziny skrzydłoszponów. Niebezpieczną bronią skrzydłoszpona obrożnego są dwa kolce (szpony) znajdujące się na przedniej krawędzi skrzydła (stąd nazwa ptaka). Nasady palców spina szczątkowa błona pławna. Nogi i palce długie, czerwone. Dziób krótki, zagięty w dół na końcu. Na głowie, z tyłu rzadki czubek z piór. Szyja długa, w połowie długości znajduje się ciemna obroża. Wokół oczu aż do dzioba czerwona skóra. Upierzenie popielate.

Skrzydłoszpon obrożny (Chauna torquata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Skrzydłoszpon obrożny (Chauna torquata)
Nazwy obce
angielska: Southern Screamer
niemiecka: Halsband-Wehrvogel
francuska: Kamichi à collier
hiszpańska: Chajá
Pierwsze opisanie gatunku
(Oken, 1816)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Skrzydłoszpon obrożny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Skrzydłoszpony (Anhimidae)

Występowanie i środowisko

Subtropikalna część Ameryki Południowej. Podmokłe tereny porośnięte trawą.

Tryb życia i zachowanie

Jest świetnym pływakiem i bardzo dobrze lata.

Pożywienie

Zjada rośliny przybrzeżne, także owady.

Rozmnażanie

Niedbałe gniazdo z trzciny i patyków zakłada na ziemi. Jaja wysiaduje samiec i samica. Pisklęta są zagniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-30, GAT-562




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.