PL

Sterniczka zwyczajna, sterniczka

Sterniczka zwyczajna, sterniczka (Oxyura leucocephala) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Ma krepą sylwetkę. Dziób niebieski, gruby u nasady. Ogon długi, charakterystycznie zadarty do góry. Upierzenie samca brązowe poza białą po bokach głową (lub czarną u odmiany ciemnogłowej). Samiec jest większy od samicy.


Sterniczka zwyczajna, sterniczka(Oxyura leucocephala)
© deaddogdodge - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowej części Europy, w północnej Afryce oraz w Azji. Preferuje płytkie i porośnięte roślinnością wodną jeziora. Sterniczka została w Polsce zaobserwowana kilkanaście razy.

Tryb życia i zachowanie

Lata niechętnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 43-48 cm, a ciężar ciała 400-900 g.

Pożywienie

Zjada wodne rośliny i ich nasiona a także drobne zwierzęta wodne. Nurkuje za pokarmem.

Rozmnażanie

Gniazdo jest pływające, budowane w trzcinach. Samica składa 6-13 jaj, które sama wysiaduje.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-04, GAT-2189




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.