Logo Media Nauka

Facebook

Sterniczka zwyczajna, sterniczka (Oxyura leucocephala)
© deaddogdodge - stock.adobe.com

Sterniczka zwyczajna, sterniczka

Sterniczka zwyczajna, sterniczka (Oxyura leucocephala) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Ma krepą sylwetkę. Dziób niebieski, gruby u nasady. Ogon długi, charakterystycznie zadarty do góry. Upierzenie samca brązowe poza białą po bokach głową (lub czarną u odmiany ciemnogłowej). Samiec jest większy od samicy.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w południowej części Europy, w północnej Afryce oraz w Azji. Preferuje płytkie i porośnięte roślinnością wodną jeziora. Sterniczka została w Polsce zaobserwowana kilkanaście razy.

Tryb życia i zachowanie

Lata niechętnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 43-48 cm, a ciężar ciała 400-900 g.

Pożywienie

Zjada wodne rośliny i ich nasiona a także drobne zwierzęta wodne. Nurkuje za pokarmem.

Rozmnażanie

Gniazdo jest pływające, budowane w trzcinach. Samica składa 6-13 jaj, które sama wysiaduje.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-04, GAT-2189




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSterniczka jamajska
Oxyura jamaicensis
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?






Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.