Addaks, adaks

Adaks, addaks (Addax nasomaculatus) to duży ssak z rodziny krętorogich o jasnej sierści, zamieszkujący Saharę. Poruszanie się po piasku ułatwiają mu spłaszczone, szeroko rozstawione racice. Ma piękne, długie, kręcone rogi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Sahara, Afryka.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach mieszanych, liczących od 2 do 20 osobników, którym przewodzą stare samice. Czasem łączy się podczas migracji w grupy liczące nawet 1000 osobników. Adaks jest bardzo płochliwy.

Pożywienie

Trawy i roślinność pustynna.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 8,5-9 miesięcy samica rodzi 1 młode, które karmi przez 3,5 miesiąca. Samce są gotowe do rozrodu po 1,5 roku, samice po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To dzisiaj jedna z najrzadziej występujących antylop na świecie.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaŻubr europejski
Bison bonasus
ikonaMuflon
Ovis musimon
ikonaTur leśny
Bos primigenius
ikonaKozica północna
Rupicapra rupicapra
ikonaKoza domowa
Capra hircus
ikonaOwca domowa
Ovis aries
ikonaSkocznik antylopi
Antidorcas marsupialis
ikonaAnoa nizinny, bawołek
Bubalus depressicornis
ikonaAntylopik przylądkowy
Raphicerus melanotis
ikonaAntylopowiec szablorogi
Hippotragus niger
Krętorogie, pustorożce, wołowate
Krętorogie, pustorożce, wołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2011-09-24, GAT-63






Polecamy w naszym sklepie

Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kolorowe skarpetki - forest animals
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
Animalium
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.