Logo Serwisu Media Nauka


Addaks, adaks (Addax nasomaculatus)

Adaks, addaks (Addax nasomaculatus) to duży ssak z rodziny krętorogich o jasnej sierści, zamieszkujący Saharę. Poruszanie się po piasku ułatwiają mu spłaszczone, szeroko rozstawione racice. Ma piękne, długie, kręcone rogi.

Addaks, adaks (Addax nasomaculatus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Addaks, adaks (Addax nasomaculatus)
Nazwy obce
angielska: Addax
niemiecka: Mendesantilope, Addax
czeska: Adax núbijský, antilopa adax
francuska: Antilope Blanche
hiszpańska: Adax
Pierwsze opisanie gatunku
(de Blainville, 1816)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Addaks, adaks - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 120 cm do 130 cm
Wysokość w kłębie: 115 cm
Długość ogona: 35 cm
Ciężar: od 60 kg do 125 kg
Maksymalna długość życia
19 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Sahara, Afryka.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach mieszanych, liczących od 2 do 20 osobników, którym przewodzą stare samice. Czasem łączy się podczas migracji w grupy liczące nawet 1000 osobników. Adaks jest bardzo płochliwy.

Pożywienie

Trawy i roślinność pustynna.

Rozmnażanie

Po ciąży trwającej 8,5-9 miesięcy samica rodzi 1 młode, które karmi przez 3,5 miesiąca. Samce są gotowe do rozrodu po 1,5 roku, samice po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To dzisiaj jedna z najrzadziej występujących antylop na świecie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2011-09-24, ART-GAT63




Polecamy