logo

Edredon

Edredon (Somateria mollissima) to jedna z największych kaczek. Ma dużą głowę, krótką szyję, charakterystyczne płaskie czoło, którego przedłużeniem jest dziób. W szacie godowej samiec ma czarny wierzch głowy, na samym jej czubku znajduje się biały pasek. Policzki, szyja, pierś i wierzch są białe, Na piersi pojawia się różowy odcień. Kark i boki szyi są w kolorze jasnozielonym z białą pręgą. Lotki oraz kuper są czarne. W szacie spoczynkowej upierzenie mocno ciemnieje poza piórami na piersi, grzbiecie i skrzydłach z wierzchu. Samice są brązowe z ciemnym prążkowaniem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

To ptak północy. Preferuje skaliste wybrzeża północnej części Europy, Azji i Ameryki Północnej oraz Grenlandii. W Polsce edredona można zobaczyć przez cały rok na Bałtyku. Jednak najliczniej występuje zimą, gdy przebywają u nas zimujące osobniki z północy.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi stadny tryb życia. Jest aktywny podczas dnia, ale żeruje także w nocy.

Pożywienie

Odżywia się głównie mięczakami i skorupiakami zbieranymi z dna i podwodnych skał. Zjada też inne morskie zwierzęta, jagody, nasiona, zielone części roślin.

Rozmnażanie

Samiec i samica wiążą się na jeden sezon lęgowy podczas toków, które trwają od jesieni do wiosny. Od kwietnia do czerwca odbywa się gniazdowanie pośród skalistych brzegów morskich lub przybrzeżnej roślinności. Gniazduje w kolonii. Samica składa zwykle od 1 do 6 (maksymalnie do 8) jaj i sama je wysiaduje przez 25-28 dni. Samiec podczas inkubacji nie towarzyszy samicy. Pisklęta łączą się w żłobki liczące nawet kilkadziesiąt piskląt z różnych lęgów. Takie skupisko młodych może liczyć nawet pół tysiąca osobników, ale to w wyjątkowych sytuacjach. Opiekuje się nimi kilka samic. Młode do rozrodu przystępują w wieku 3 lat.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To najrzadziej występująca morka kaczka w naszym kraju.

Samica wyściela gniazdo puchem z własnej piersi.

Samice edredona niepokojone na początku inkubacji opuszczają gniazdo, a jaja spryskują wodnistym kałem.


© medianauka.pl, 2015-05-16, GAT-804


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania w naszym kraju edredona. Najczęściej jest jednak spotykany zimą.
         Okres lęgowy edredona.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaEdredon okazały, turkan
Somateria spectabilis
ikonaEdredon okularowy
Somateria fischeri
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Jaki ptak najszybciej pływa?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najszybciej pływa?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Jaki ptak najgłębiej nurkuje?

Wśród ptaków mamy także takie, które opanowały środowisko wodne. Który z gatunków najgłębiej nurkuje?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Paw Puzzle
Kubek sowy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.