Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Foka szara
(Halichoerus grypus)

Foka szara (Halichoerus grypus) to ssak z rodziny fok występujący także w Polsce. Skóra jest szara z wierzchu, żółtawa od spodu. Na całym ciele liczne ciemne plamki, rozrzucone nieregularnie. Kolor skóry starych osobników prawie czarny. U prawie wszystkich osobników pysk jest szaroczarny.

Foka szara (Halichoerus grypus)
© Antje Lindert-Rottke - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Foka szara (Halichoerus grypus)
Nazwy obce
angielska: Grey Seal, Gray Seal
niemiecka: Kegelrobbe
czeska: Tuleň kuželozubý
francuska: Phoque gris
hiszpańska: Foca gris
Pierwsze opisanie gatunku
(Fabricius, 1791)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Foka szara - mapa występowania na świecieFoka szara - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 170 cm do 300 cm
Ciężar: od 200 kg do 315 kg
Maksymalna długość życia
43 lata.
Podgatunki
H. g. grypus
H. g. macrorynchus
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Płetwonogie (Pinnipedia)
Rodzina: Foki (Phocidae)

Występowanie i środowisko

Północny Atlantyk po Labrador i Nową Ziemię na północy, a na południu aż po Francję. Można ją spotkać w Bałtyku (podgatunek H. g. macrorynchus). Zamieszkuje strefę przybrzeżną. Legowiska znajdują się na plażach.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach. Nie odbywa wędrówek, prowadzi osiadły tryb życia. Tworzy poligamiczne rodziny złożone z samca i kilku samic.

Morfologia i anatomia

Przed nurkowaniem serce foki szarej zaczyna bić dużo wolniej (nawet do 1/15 normalnego rytmu), przez co zużycie tlenu przez organizm spada kilkakrotnie.

Długość ciała - 300 cm (samiec), 170-220 cm (samica). Ciężar ciała - 315 kg (samiec), 200 kg (samica).

Pożywienie

Zjada przede wszystkim ryby.

Rozmnażanie

Samiec prowadzi harem około 10 samic. Ciąża trwa około 11 miesięcy. Młode rodzą się zimą na lądzie. Mają kolor biały lub kremowy i pokryte są puchem. Ważą od 9 do 15 kg.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. U nas bardzo nieliczny gatunek. Niegdyś foka ta wyrządzała znaczne szkody rybakom.

Ciekawostki

Jest najczęściej spotykaną foką nad polskim morzem.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-267








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.