Fokowąs brodaty

Foka wąsata, foka brodata (Erignathus barbatus) to ssak z rodziny fok o ciemnoszarym ubarwieniu, od strony brzusznej nieco jaśniejsze. Pysk nieco jaśniejszy. Cechą charakterystyczną są bardzo długie wąsy zatokowe. Kończyny przednia oraz tylne są przekształcone w płetwy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

foka ta zamieszkuje Arktykę.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w grupach w okolicach wybrzeży. Potrafi zanurkować na głębokość 70 m.

Morfologia i anatomia

Długość ciała - 260 cm (samice), 370 cm (samce). Ciężar ciała - do 400 kg.

Pożywienie

Foka wąsata zjada bezkręgowce dna.

Rozmnażanie

Samica zachodzi w ciążę co dwa lata. Ciąża trwa 11 miesięcy, po której samica rodzi młode, które mają długość nawet 1,2 m. Dojrzałość płciową uzyskują po 6 latach (samice) lub 7 (samce).

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Foka wąsata jest największą foką Arktyki.


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaSzarytka morska
Halichoerus grypus
ikonaFoka pospolita
Phoca vitulina
ikonaKapturnik morski
Cystophora cristata
ikonaNerpa bajkalska
Pusa sibirica
ikonaKrabojad foczy
Lobodon carcinophaga
ikonaMirunga północna
Mirounga angustirostris
ikonaAmfitryta lamparcia
Hydrurga leptonyx
ikonaLodofoka grenlandzka
Pagophilus groenlandicus
ikonaMirunga południowa
Mirounga leonina
Fokowate
Fokowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-03-21, GAT-368




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.