Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Foka wąsata, foka brodata
(Erignathus barbatus)

Foka wąsata, foka brodata (Erignathus barbatus) to ssak z rodziny fok o ciemnoszarym ubarwieniu, od strony brzusznej nieco jaśniejsze. Pysk nieco jaśniejszy. Cechą charakterystyczną są bardzo długie wąsy zatokowe. Kończyny przednia oraz tylne są przekształcone w płetwy.

Foka wąsata, foka brodata (Erignathus barbatus)
© David Woolfenden - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Foka wąsata, foka brodata (Erignathus barbatus)
Nazwy obce
angielska: Bearded Seal
niemiecka: Bartrobbe
czeska: Tuleň vousatý
francuska: Phoque Barbu
hiszpańska: Foca Barbuda
Pierwsze opisanie gatunku
(Erxleben, 1777)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Foka wąsata, foka brodata - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 260 cm do 370 cm
Ciężar: do 400 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Płetwonogie (Pinnipedia)
Rodzina: Foki (Phocidae)

Występowanie i środowisko

Arktyka.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w grupach w okolicach wybrzeży. Potrafi zanurkować na głębokość 70 m.

Morfologia i anatomia

Długość ciała - 260 cm (samice), 370 cm (samce). Ciężar ciała - do 400 kg.

Pożywienie

Zjada bezkręgowce dna .

Rozmnażanie

Samica zachodzi w ciążę co dwa lata. Ciąża trwa 11 miesięcy, po której samica rodzi młode, które mają długość nawet 1,2 m. Dojrzałość płciową uzyskują po 6 latach (samice) lub 7 (samce).

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Foka wąsata jest największą foką Arktyki.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-21, GAT-368








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.