Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Kazarka, kazarka rdzawa (Tadorna ferruginea)

Kazarka, kazarka rdzawa (Tadorna ferruginea) to ptak z grupy kazarek. Samica jest mniejsza od samca. W szacie godowej upierzenie jest rdzawe za wyjątkiem czarnej obroży na szyi, ogona, lotek i zielonego lusterka. Samica jest jaśniej ubarwiona i nie posiada czarnej obroży.

Kazarka, kazarka rdzawa (Tadorna ferruginea)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kazarka, kazarka rdzawa (Tadorna ferruginea)
Nazwy obce
angielska: Ruddy Shelduck
niemiecka: Rostgans
czeska: Husice rezavá
francuska: Tadorne casarca
hiszpańska: Tarro canelo
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kazarka, kazarka rdzawa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 62 cm do 68 cm
Ciężar: od 1 kg do 1.6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Głos trąbiący, nosowy, niezbyt głośny.

Występowanie i środowisko

Eurazja. Zbiorniki z wodą stojącą w strefie pustynnej i półpustynnej. W górach można ją spotkać na wysokości do 3000 m n.p.m. Zimuje w południowej Europie, północnej Afryce i południowej Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo rzadko.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Zjada głównie pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje w norach, skalnych rozpadlinach, w starych gniazdach drapieżnych ptaków. Samica raz w roku składa od 8 do 12 jaj i wysiaduje je. Samiec czuwa nad gniazdem, potem również opiekuje się pisklętami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-05-07, ART-GAT509




Polecamy