Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Ohar
(Tadorna tadorna)

Ohar (Tadorna tadorna) to ptak z rodziny kaczkowatych należący do grupy kazarek. Charakterystyczną cechą ohara jest guzowata narośl u nasady czerwonego dzioba, większa u samca. Samiec jest większy od samicy. Głowa oraz część szyi są czarne. Dolny odcinek szyi oraz spód ciała wraz z kuprem są białe. W poprzek piersi biegnie szeroki, rdzawy pas. Pisklęta są brązowo-szare z wierzchu i białe od spodu. Upierzenie docelowe pojawia się w 3 roku życia.

Ohar (Tadorna tadorna)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Ohar (Tadorna tadorna)
Nazwy obce
angielska: Common Shelduck, Shelduck
niemiecka: Brandgans
czeska: Husice liščí
francuska: Tadorne de Belon
hiszpańska: Tarro blanco
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ohar - mapa występowania na świecieOhar - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 56 cm do 63 cm
Ciężar: od 900 g do 1.6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Samiec wiosną wydaje odgłos świszczący o wysokich tonach. Samica wydaje odgłos "gehehheheh...". Poza sezonem lęgowym nie wydają odgłosów.

Występowanie i środowisko

Europa i Azja. Wybrzeże Bałtyku, Morza Północnego, Morza Śródziemnego oraz od Morza Czarnego po Chiny. Wybrzeża mórz i słone jeziora o piaszczystych brzegach. Bardzo rzadki w Polsce. Nielicznie gnieździ się nad Bałtykiem. Czasem zalatuje w głąb kraju.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje na lądzie lub płytkiej wodzie. Jest ptakiem wędrownym. Od lipca do sierpnia (czasem września) ptaki te gromadzą się licznie zawsze w tym samym miejscu na pierzowiska. W tym czasie grupa ptaków licząca nawet 100 000 osobników pierzy się, tracąc zdolność lotu na pewien czas.

Pożywienie

Zjada bezkręgowce, w mniejszym stopniu wodorosty.

Rozmnażanie

Ohary gniazda zakładają w norach wykopanych przez samicę lub norach po królikach, lisach. Nory mają nierzadko 3-4 m głębokości. W niektórych norach gniazduje nawet 4-5 samic. Czasem gniazduje na powierzchni ziemi, w bunkrach, ruiny, opuszczone domostwa. Gniazdo może się znajdować 2-3 km od wody. Samica składa raz w roku od końca kwietnia lub w maju do czerwca 6-18 jaj, które wysiaduje przez 27-29 dni. Samiec czuwa w pobliżu. Pisklętami opiekują się oboje rodzice.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nurkować potrafią tylko pisklęta.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-499


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
ohar
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy ohara.

      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Ohary gromadzą się na pierzowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.