PL

Kleń

Kleń (Squalius cephalus) to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych, z rodzaju jelców. Jej cechą charakterystyczną jest dość szeroki pysk. Ryba z wierzchu jest brązowoszara. Bocznie spłaszczone ciało pokrywa srebrna łuska z ciemnymi krawędziami, u osobników starych nabiera złotego odcienia. Płetwy u tego gatunku są czerwone lub mają taki odcień. Zęby gardłowe występują w dwóch szeregach. Płetwa odbytowa jest równo ścięta na skraju u młodych osobników, u starszych jest zaokrąglona.


Kleń (Squalius cephalus)
© de_marco - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten spotykany jest przede wszystkim w rzekach, głównie w ich górnym nurcie. Potrafi też żyć w zbiornikach wody stojącej. Zasiedla niemalże całą Europę i część Azji. Wyjątkowo można go spotkać w wodach słonawych. Można go spotkać do wysokości 1500 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Kleń powoli rośnie. Osobniki kilkuletnie osiągają zaledwie kilkanaście centymetrów długości.

Pożywienie

Klenie są wszystkożerne. W skład ich diety wchodzą małe organizmy, roślinność wodna, a nawet niewielkie ryby.

Rozmnażanie

Rozród klenia przypada na maj-czerwiec. W tym czasie tarło odbywa kilka razy. Tarlisko znajduje się w miejscach o dnie kamienistym w rzekach o szybkim prądzie. Jajeczka przyklejają się do kamieni. Mają pomarańczowy kolor.

Ochrona i zagrożenia

Wymiar ochronny dla tego gatunku to 250 cm. Brak okresu ochronnego.

Ciekawostki

Ryba ta jest łowiona przez wędkarzy ze względu na smaczne mięso.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-02-18, GAT-1082

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
kleń
          

Trwa okres rozrodczy klenia.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.